Comunitat Valenciana

AMP.- La inflació va pujar quatre dècimes a la Comunitat al juny i un 3% en l'últim any

L'Índex de Preus del Consum (IPC) a la Comunitat Valenciana va pujar quatre dècimes al juny respecte a maig i la taxa interanual se situa en el 3%, segons dades fetes públics aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Archivo - Arxiu - Cítrics
Archivo - Arxiu - Cítrics
AVA-ASAJA
Archivo - Arxiu - Cítrics

En el conjunt d'Espanya, la inflació va pujar cinc dècimes al juny en relació amb el mes de maig i la taxa de variació anual és la mateixa que el mes anterior, del 2,7%.

La Comunitat és l'octava comunitat autònoma amb la taxa interanual més alta, juntament amb Extremadura, i per damunt de la mitjana nacional (2,7%), en un ránking encapçalat per Melilla (3,5%), Castella-la Manxa (3,4%) Castella i Lleó i Galícia (3,3%).

Els preus a la Comunitat van pujar pel que fa al mes anterior sobretot en vivenda (2,3%) i transport (1%), seguits per hotels, cafés i restaurants (0,5%), medicina (0,2%) i oci i cultura (0,1%).

Es van mantindre en parament, ensenyament i comunicacions i van baixar en vestit i calçat (-1,9%) i aliments i begudes no alcohòliques i tabac (-0,2%).

DADES NACIONALS

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,5% al juny en relació al mes anterior i va situar la seua taxa interanual en el 2,7%, la mateixa que al maig i una dècima per damunt de l'avançat a la fi del mes passat.

Amb aquest repunt, amb el qual l'IPC anual encadena la seua sisena taxa positiva consecutiva, la inflació continua en nivells desconeguts des de fa quatre anys. De fet, aquesta taxa del 2,7% és la més elevada des de febrer de 2017, quan es va situar en el 3%.

A l'evolució dels preus al juny ha contribuït, principalment, l'encariment de l'electricitat i dels aliments i el fet que els paquets turístics i les gasolines hagen pujat menys aquest mes del que ho van fer en 2020.

En taxa mensual (juny sobre maig), l'IPC va pujar un 0,5%, el mateix que al maig, amb el que ja encadena quatre taxes positives consecutives.

Per la seua banda, la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va situar la seua taxa interanual al juny en el 0,2%, el mateix que al maig i 2,5 punts inferior a l'índex general.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento