22 municipios de Barcelona encarecen el precio de los pisos sociales

  • El preu del metre quadrat es paga hasta un 23% més car.
  • Afecta especialment a poblacions del Maresme i el Vallès.
  • CONSULTA AQUÍ MÉS NOTÍCIES DE BARCELONA.

Fins a 22 municipis catalans, la majoria de l'àrea metropolitana de Barcelona, podran vendre els seus pisos de protecció oficial a un preu més elevat. És una mala notícia per als consumidors però que els promotors veuen amb bons ulls.

El canvi, aprovat pel ministeri de l'Habitatge, eleva de la categoria B a l'A a una vintena de ciutats, de manera que ja són 73 localitats les que poden aplicar aquest preus màxims.

La pujada en aquells municipis és d'un 23,1%, de manera que es passa de 1.514,24 euros per metre quadrat útil a 1.863,68.

Dit d'una altra manera, si un pis de 70 metres quadrats havia de sortir al mercat per 106.000 euros, a partir d'ara ho farà per 130.500 euros. A tot això s'ha d'afegir el garatge o el traster vinculats, el preu dels quals no pot superar el 60% del preu del pis.

Una mica més car

Per als consumidors, serà una mica més car accedir a un pis protegit de règim general. Ara bé, sortiran beneficiats els propietaris que vulguin vendre la seva propietat.

Si no demanen diners en negre, s'han de cenyir als preus taxats.

En l'altra banda, els empresaris consideren que és un pas, "el màxim que es pot fer amb el pla actual", senyala el secretari general de l'Associació de Promotors ConstructorS, Josep Donès. Es queixen que, després de l'encariment del preu del sòl, perden diners construint perquè els preus taxats són massa baixos. El problema és especialment destacat a Catalunya, una de les comunitats en què la diferència entre els mercats lliure i protegit és major.

Tot i això, els canvis en aquests 22 municipis són insuficients per als promotors, que confien que el pla que ultima la Generalitat millori aquest desequilibri per construir pisos de protecció oficial i a preu concertat. "Són preus baixos i es recorre massa a la bona voluntat dels promotors", conclou Donès.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento