Comunitat Valenciana

Una nova 'Ruta del Silenci' al Cementeri del Cabanyal descobrirà les tombes de Benlliure i Rampova

El Cementeri del Cabanyal inaugurarà el pròxim 16 d'octubre la seua pròpia 'Ruta del Silenci', una vista guiada que passarà per les tombes de personalitats com l'escultor Mariano Benlliure, el doctor Vicente Lluch, l'artista Rampova, el botànic Félix Robillard o les víctimes de la Guerra del Rif.
Roda de premsa de les novetats de les 'rutes del silenci'
Roda de premsa de les novetats de les 'rutes del silenci'
AYUNTAMIENTO DE VALÈNCIA
Roda de premsa de les novetats de les 'rutes del silenci'

Aquest recorregut se suma així als quals es realitzen al Cementeri General de València, i que es reprendran el pròxim 2 d'octubre, després d'any i mig d'aturada com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19. Des de la seua engegada en 2009, al voltant de 12.000 persones han participat en aquestes rutes gratuïtes, sempre en dissabte, per a les quals únicament cal inscriure's enviant un correu a sercementerios@valencia.es.

Així ho ha donat a conéixer aquest dimarts l'historiador Rafael Solaz, encarregat de guiar els visitants per aquestes 'rutes del silenci', en roda de premsa al costat del regidor de Cementeris i Serveis Funeraris, Alejandro Ramón.

Solaz s'ha mostrat "molt il·lusionat" amb la nova ruta "íntima i veïnal" en el Cementeri del Cabanyal, que segons ha avançat donarà l'oportunitat d'acostar-se més a la història del barri i a personatges "molt interessants" que van formar part d'ell.

L'historiador ha avançat que a l'inici del recorregut explicarà alguns episodis històrics com l'incendi de les barraques del Cabanyal de finals del segle XVIII o l'epidèmia de còlera de 1885, on el doctor Lluch va jugar un paper "determinant".

Una vegada en marxa, la ruta té cinc punts "imprescindibles" com són tot el conjunt arquitectònic de la tomba de la família Benlliure; o la tomba del doctor Lluch, la figura del qual dona nom a un carrer de València.

També tindrà una parada en la tomba de la família del botànic Félix Robillard, les plantacions del qual de malves roses són l'origen del nom hui de la platja de la Malva-rosa. Passarà també per la tomba de l'artista transgènere Rampova, morta recentment, així com per la dedicada a les víctimes de la guerra del Rif, al nord del Marroc.

Com a guia, Solaz ha promès "anècdotes interessants" perquè els veïns coneguen un poc més del lloc on viuen. A més, mai parlarà de mort. "Els cementeris són contenidors de vides i records", ha reivindicat.

Per la seua banda, les 'Rutes del Silenci' al cementeri general de València també reprendran la seua activitat el 2 i el 23 d'octubre. Històries curioses i tombes com les del pintor Joaquín Sorolla, l'escriptor Vicente Blasco Ibáñez, el metge, polític, periodista i escriptor Félix Pizcueta, o el domador Ángel Cristo, són alguns dels punts emblemàtics dels diversos recorreguts que es realitzen en aquest espai.

1 DE NOVEMBRE, DIA DE TOTS SANTS

Quant a l'1 de novembre, Dia de Tots Sants, que enguany cau en dilluns, el regidor de Cementeris i Servicis Funeraris, Alejandro Ramón, ha recomanat a la ciutadania que vaja a veure als seus familiars al cementeri "de forma escalonada" per a "evitar aglomeracions".

Encara que l'efemèride serà "més normal" que l'any passat, l'edil ha assenyalat que en tot cas, estan "a costa d'allò que marquen les autoritats sanitàries".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento