Comunitat Valenciana

ITI prova "amb èxit" una tecnologia de digitalització industrial a la planta de motors de Ford a Almussafes

El centre tecnològic especialitzat en TIC i pertanyent a REDIT, ITI ha dut a terme "amb èxit" una prova pilot en la planta de motors de Ford a Almussafes (València) de la seua nova tecnologia de digitalització industrial. En concret, s'ha utilitzat aquest "innovador sistema" per a la realització d'una prova pilot de monitoratge energètic a la factoria automobilística.
ITI prova amb èxit una nova tecnologia de digitalització industrial en la planta de motors de Ford a Almussafes
ITI prova amb èxit una nova tecnologia de digitalització industrial en la planta de motors de Ford a Almussafes
ITI
ITI prova amb èxit una nova tecnologia de digitalització industrial en la planta de motors de Ford a Almussafes

Encara que és habitual disposar d'analitzadors que permeten conéixer el comportament de l'energia en una indústria, cada vegada es fa "més necessari" disposar d'una major granuralitat de les mesures, que permeta conéixer amb major precisió la seua distribució, ha informat el centre tecnològic en un comunicat.

A més, han destacat que la complexitat de la infraestructura de planta, així com la seua evolució constant cap a noves línies, equips i processos, "complica la redistribució i ubicació d'aquests equips, que són fixos i requereixen d'una instal·lació especialitzada".

L'ús de la nova tecnologia d'ITI, denominada Deploids, en aquest projecte pilot ha presentat uns avantatges clars, segons ITI, ja que "ha permès agregar nous punts de mesurament energètic de manera ràpida, senzilla i econòmica, sense necessitats de cablejat de xarxa ni integracions de sistemes, i sense detindre el procés a mesurar".

El responsable d'energia i instal·lacions elèctriques de la planta de motors, Adolfo Losa, ha indicat que estan habituats "als sistemes clàssics de mesurament, més cars i complexos, i Deploids és el concepte completament oposat. El desplegament dels equips ha sigut molt senzill, i als pocs minuts ja estàvem rebent dades en directe del comportament energètic de les línies monitoritzades".

CENTRALETA I PASSAREL·LA

El sistema utilitzat en el pilot està format per un maletí amb 5 deploids. El propi maletí actua com a centraleta i passarel·la, perquè emmagatzema les dades dels sensors i té la possibilitat d'integrar-los en la xarxa de planta o enviar-los a través d'internet a una plataforma Cloud.

A cada deploid es connecta un sensor industrial de fàcil instal·lació per a mesurament energètic que monitoritza les diferents línies de potència sota estudi. Els deploids queden ancorats magnèticament al quadre elèctric i es configuren amb la funció a realitzar mitjançant una senzilla web, sense ferramentes especialitzades, ni coneixements avançats per a la seua instal·lació.

Cada deploid presenta una interfície que indica a l'usuari la qualitat de cobertura en el lloc on s'instal·la, i la web presenta informació sobre el correcte funcionament de tota la xarxa i els seus sensors.

El projecte pilot ha consistit en el monitoratge de cinc línies de producció, on es generen dades amb una periodicitat de 15 minuts, que se centralitzen al maletí per a la seua posterior anàlisi.

Addicionalment, tots els detalls d'aquest cas pràctic s'oferiran en el congrés SEC (Smart Energy Congress & Expo) el 27 i 28 d'octubre a Madrid, on el responsable del departament de Desenvolupament de Negoci d'ITI, Sergio Navarro, presentarà aquesta nova tecnologia.

SISTEMA DEPLOIDS

ITI ha explicat que el sistema Deploids consisteix en un conjunt de nodes digitalitzadors, que inclouen sensòrica ambiental, i ofereixen diverses interfícies per a connectar sensors i sondes industrials.

Els nodes generen una xarxa de comunicacions sense fil amb una tecnologia de comunicacions específicament dissenyada per a incrementar la robustesa en entorns industrials. Açò evita a més la necessitat de disposar d'infraestructura de comunicacions en el lloc a sensoritzar, ja que són els propis nodes els que la generen i mantenen dinàmicament.

Deploids incorpora intel·ligència i ferramentes per a "facilitar" el procés de desplegament i engegada, de manera que l'usuari pot deixar instal·lada i funcionant una xarxa de sensorització en poc temps, i assegurar-se que funciona correctament. Deploids s'integra amb la infraestructura de la indústria o pot connectar amb plataformes Cloud i IoT.

Finalment, aquesta solució ha sigut desenvolupada per ITI en el marc del projecte QDSN, que ha sigut finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) amb el número d'expedient INNVAL10/19/033.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento