Comunitat Valenciana

Illueca garanteix "unitat" al Botànic, continuïtat a l'equip de Dalmau i una "nova etapa" de diàleg en Unides Podem

El nou vicepresident segon i conseller de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha promès el càrrec aquest divendres, una responsabilitat que ha assumeix amb voluntat d'"enfortir la unitat i del Consell i enfortir el projecte del Govern del Botànic" i "reimpulsar" les polítiques d'habitatge que ja estan en marxa i que s'han desplegat amb "eficàcia".

En aquest sentit, ha defès que "només des de la unitat podrem desenvolupar les polítiques públiques, les conquestes socials que està aconseguint aquest govern i convertir-les en irreversibles". "No vinc a fer electoralisme ni a entrar en la guerra de em baralle per un vot amb aquest o amb aquell". Segons ha dit, "Unides Podem tindrà una "posició pròpia" que discutirà "lleialment i amb discreció" amb els seus socis en el Consell i està convençut que s'aconseguiran acords "com correspon en un govern de coalició".

En clau interna, Illueca ha assenyalat "hui comença una nova etapa" en Unides Podem, en la qual es necessita "molt diàleg". "El passat és passat", ha dit en al·lusió a la recent dimissió de set membres del Consell Ciutadà de Podem i al malestar expressat pels seus socis de coalició, Esquerra Unida (EUPV), per "falta de comunicació" quant al canvi en la vicepresidència.

En aquest punt, ha assenyalat que Podem és un partit jove que ha d'"aprendre a construir un espai amable, on la discrepància no només repte sinó que ens enriquisca" i ha asseverat que ell "es dedicarà a parlar amb tothom i mirar al futur".

El fins ara director de la Inspecció de Treball i Seguretat Social del Govern d'Espanya, ha realitzat aquestes declaracions després de prometre el seu nou càrrec al Consell, en un acte que ha explicat la ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, i el coordinador federal d'Esquerra Unida i ministre de Consum, Alberto Garzón, que no han atès als mitjans.

El nou vicepresident segon de l'Executiu valencià ha arribat acompanyat Ione Belara i del cofundador de Podem, Juan Carlos Monedero. Tots ells han sigut rebut per la coordinadora general de Podem a la Comunitat Valenciana, Pilar Lima, uns metres abans d'arribar al Palau de Pineda, on per la seua banda esperaven per a rebre'ls a la porta l'exvicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, la vicepresidenta, Mónica Oltra, i la consellera de Transparència i coordinadora general d'EUPV, Rosa Pérez Garijo.

Quant a l'equip que li acompanyarà en les seues noves funcions, Illueca ha dit que mantindrà una "estabilitat en el substancial" en l'equip del seu antecessor, Rubén Martínez Dalmau, "perquè els avala una gestió eficaç i de desenvolupament de polítiques públiques que era molt complex de posar en peus i que han aconseguit articular, encara que hi haurà "algun ajust menor".

Així mateix, ha lloat el treball de Dalmau, "exemple de dedicació al servei públic" i l'"eficàcia de la seua tasca", i ha dit que intentarà estar a la seua altura.

GARANTIR DRETS SOCIALS I INNOVACIÓ ECOLÒGICA

Quant a les polítiques que durà a terme, Héctor Illueca ha avançat que la seua intenció és "completar el mapa" d'una "intervenció forta" en l'àmbit de la vivenda amb l'objectiu que "el dret a la vivenda no siguen paraules buides sinó un dret de veres", tal com diu la Llei de Funció Social de la Vivenda, que "obliga els poders públics a garantir una vivenda als ciutadans que ho necessiten", ha recordat.

"Impulsarem la universalitat del dret a la vivenda" amb les polítiques "més avançades de l'Estat" amb un marc que "guie" la futura Llei Estatal del Dret a la Vivenda, ha remarcat.

El nou conseller de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica treballarà en el marc d'un "pensament progressista, ecologista i socialista" que tindrà com pilars "una mirada feminista, la innovació ecològica i els drets socials", ha precisat.

La seua intenció és desenvolupar la seua tasca sobre "un sostre ecològic" enfront del canvi climàtic i "una base de drets socials garantits" enfront de la desigualtat, i al seu torn apostar per un model de construcció bioclimàtica que "modernitze el sector de la construcció en clau ambiental" amb nous materials i noves formes de construcció més ecològiques. Per a Illueca, és "ineludible repensar" moltes coses de la vida i "transformar el model econòmic".

"CONSENSOS DEMOCRÀTICS"

Per la seua banda, el vicepresident segon ixent, Rubén Martínez Dalmau, ha deixat el càrrec, "el més important que he fet en la meua vida", ha dit, amb un repàs per les "fites" aconseguides en els seus 2 anys i tres mesos de mandat, el resultat del qual, ha destacat és una política en matèria de vivenda que és "exemple per a altres comunitats i per a la resta de l'Estat".

En concret, Dalmau ha subratllat: l'augment del parc públic amb la compra de 500 vivendes, una al dia; el pla ja en marxa per a construir 2.400 noves; la descentralització de polítiques; l'augment d'ajudes al lloguer i per a facilitar la compra de vivendes en pobles en risc de despoblació; i l'engegada de la unitat antidesnonaments.

També ha fet referència al Decret d'Habitatges Buits amb el qual es preveu disposar d'unes 20.000 vivendes de grans tenidors per al lloguer i que haurà d'aprovar-se ja amb el nou conseller.

Dalmau ha deixat el càrrec apel·lant a "consensos democràtics" perquè les polítiques puguen arribar a la gent i ha dit sentir-se sempre "acollit i reforçat pels seus companys al Consell.

A Illueca li ha donat les gràcies per assumir el càrrec "amb valentia" i s'ha mostrat convençut que seguirà amb polítiques en matèria de vivenda que seran "pioneres a tota Espanya".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento