Comunitat Valenciana

L'Institut de Drets Humans celebra un cinefórum sobre les dones en Palestina

L'Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH) celebra dijous que ve 20 de maig un cinefórum virtual d'accés lliure i presencial amb aforament limitat amb el títol de "Mujeres, resistencia y construcción de la memoria en Palestina", en el qual es projectarà el documental "Hijas de la NaKba".

L'acte, que s'organitza en el marc del Màster i el Programa de Doctorat en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional, començarà les 17:30 hores i podrà seguir-se online, ha indicat l'Universitat en un comunicat.

Després de la projecció del documental, se celebrarà una taula redona en la qual intervindran la directora del documental, Estela Vidal Durà; l'activista palestina que ha participat en el rodatge Jaldía Abubakra i el professor d'Història Contemporània de la Universitat de València Jorge Ramos.

El documental "Hijas de la NaKba" arreplega les dates i successos més significatius de la colonització del territori palestí de l'últim segle i "revela de què forma les dones palestines han participat i han estat presents en totes les formes de lluita i resistència contra l'ocupació, primer britànica i posteriorment sionista".

El documental "submergeix a l'espectador en el dia a dia de diferents dones palestines i en com cadascuna d'elles, a la seua manera, fa front a la colonització israeliana, a un sistema patriarcal que s'enforteix amb l'ocupació i a una mirada occidental que les relega a un paper de víctimes".

Palestina, ha explicat Ramos, "és una de les qüestions internacionals i de Drets Humans que segueix estant en centre de l'agenda diplomàtica, mediàtica i política global, com pot comprovar-se aquests dies amb la violència de l'Estat d'apartheid d'Israel a Jerusalem".

"No obstant açò, està embolicada de nombrosos estereotips i prejuís, especialment respecte a problemàtiques com les dones palestines, les resistències i la memòria. Per tot açò, en aquesta sessió s'incidirà en aquests aspectes per a proporcionar claus històriques i actuals per a explicar-los amb rigor i especialment a través de veus de dones palestines", ha indicat.

Així mateix, l'objectiu és "desmitificar relats i retrats per a comprendre que principalment ens trobem davant una qüestió de colonialisme d'assentament sionista activa en l'actualitat i iniciada a la fi del segle XIX i articulada a través de l'apartheid i la neteja ètnica -des de 1948- i de l'ocupació militar -des de 1967-".

"No ha d'oblidar-se que ni el sionisme ni Israel representaven ni representen al judaisme i que Israel, declarat un Estat d'apartheid (un crim contra la humanitat) per organismes de l'ONU i per ONGs com Human Rights Watch, ha sigut l'Estat del món més condemnat oficialment pel Consell de Drets Humans de l'ONU", ha assenyalat Ramos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento