Comunitat Valenciana

Sepes adjudica per 2,4 milions la urbanització de l'antiga caserna d'Enginyers per a construir 438 habitatges

  • Els terrenys albergaran habitatges de lloguer assequible, el nou col·legi Sant Àngel de la Guarda i un parc.
  • Es tracta d'un buit urbà degradat en el districte de Jesús, al sud de València, després de la fi de l'ús militar en els noranta.
Los terrenos están delimitados por las calles San Vicente, Uruguay, Francisco Climent y Dolores Alcayde.
Els terrenys estan en carrers Sant Vicent, l'Uruguai, Francisco Climent i Dolores Alcayde.
20MINUTOS
Los terrenos están delimitados por las calles San Vicente, Uruguay, Francisco Climent y Dolores Alcayde.

El consell d'administració de Sepes Entidad Estatal del Suelo ha adjudicat les obres d'urbanització dels terrenys en desús de l'antiga caserna d'Enginyers de València a l'empresa Joca Ingeniería y Construcciones, S. A., amb un import de licitació de 2,4 milions d'euros i un termini d'execució de 16 mesos.

Segons han informat des del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, les obres permetran l'edificació de 438 habitatges destinats a lloguer assequible. Així mateix, modernitzaran les infraestructures generals confrontants i permetran la integració racional dels nous àmbits en el teixit urbà existent, per la qual cosa es tractarà d'una "important operació de rehabilitació urbana" per a la ciutat de València.

El PAI d'Enginyers, la reparcel·lació dels quals va aprovar la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica l'any passat, abasta els terrenys compresos entre els carrers Sant Vicent, l'Uruguai, Francisco Climent i Dolores Alcayde, en el districte de Jesús, al sud de València. Es tracta d'un dels buits urbans de la ciutat al qual la urbanització donarà solució després de dècades de degradació des que a la fi dels anys noranta aquests terrenys van deixar de tindre ús militar. El Ministeri de Defensa va executar les obres de demolició de les antigues casernes i del col·legi Sant Àngel de la Guarda, deixant els terrenys lliures de càrregues.

De fet, una vegada executada la urbanització de la zona, l'Ajuntament disposarà del solar per a construir el col·legi a través del Pla Edificant, i després de rebre la delegació de competències per part de la Generalitat. Pressupostat en 7,9 milions d'euros, el centre educatiu públic Sant Àngel de la Guarda és un dels tres nous col·legis previstos en Edificant per part del Consistori. Els alumnes d'aquest centre van ser traslladats a una instal·lació construïda íntegrament amb barracons en un solar de l'avinguda Gaspar Aguilar confrontant amb l'Hospital Doctor Peset per a l'enderrocament i posterior construcció del nou centre educatiu en la seua ubicació original.

La urbanització del PAI d'Enginyers també preveu, a més dels habitatges i el col·legi, l'habilitació d'un parc en una zona que emmalalteix de zones verdes. Aquesta intervenció forma part del Pla 20.000 del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i és a càrrec de l'entitat pública Sepes, dependent del departament que dirigeix José Luis Ábalos.

El pla preveu alçar altres 600 habitatges en l'antic Parc d'Artilleria, també situat en l'eix sud del carrer Sant Vicent, molt degradat urbanísticament després dels tancaments de les antigues casernes i de complexos fabrils com el de Macosa, així com pel retard del soterrament de les vies del tren. Totes dues iniciatives sumaran uns 1.000 habitatges.

Pla d'habitatges per a lloguer assequible

Aquest pla d'habitatges per a lloguer assequible impulsat pel Ministeri, que preveu incrementar fins a 100.000 els habitatges gràcies als fons europeus, té com a objectiu desenvolupar un vertader parc d'habitatge social i compta amb dos eixos de treball. El primer, basat en l'acció directa del Ministeri per a la creació d'un parc públic d'habitatge social, rondarà els 44.000 habitatges en total.

El segon eix del pla d'habitatges, mitjançant concertació amb els agents privats, consisteix en la col·laboració públic-privada per a la creació d'un fons social d'uns 56.000 habitatges. Es tracta d'habitatges amb renda limitada i per a arrendataris amb un límit d'ingressos, que es desenvoluparan mitjançant promoció pública o a través de fórmules de col·laboració públic-privades, amb drets de superfície i concessions de fins a 75 anys.

Els habitatges del pla s'ajusten a paràmetres mediambientals rigorosos, seguint els objectius estratègics de l'Agenda Urbana Espanyola en coordinació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030. El pla contribueix a desenvolupar la funció social de l'habitatge i s'articula també mitjançant col·laboració entre diferents administracions.

Gómez: "València, primera ciutat que desenvolupa el pla"

La vicealcaldessa de València i responsable de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha aplaudit l'adjudicació de les obres d'urbanització. Segons ha afirmat, gràcies a aquesta resolució "estem més prop de ser una de les primeres ciutats a desenvolupar el pla d'habitatge assequible del Govern d'Espanya". En concret, en aquesta actuació "es construiran 438 habitatges destinats a lloguer assequible" i "es posarà fi a un buit urbà històric".

Així, ha destacat que aquesta actuació acaba amb dècades de degradació i permetrà consolidar amb dotacions i equipaments públics la zona gràcies a la construcció del nou centre educatiu públic Sant Àngel de la Guarda o d'un nou parc.

La vicealcaldessa ha recordat que, a més, el pla d'habitatge impulsat pel Ministeri preveu la construcció d'altres 600 habitatges al Parc d'Artilleria, també situat al carrer Sant Vicent. "Aquesta és una zona estratègica", ha valorat, i ha recordat que d'ací a poc temps "començarà el soterrament de les vies de Parc Central pel que es consolidarà un espai central de la ciutat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento