El director de RRHH de Divalterra: "Aquest assumpte dels alts càrrecs és tot una il·legalitat"
El director de RRHH de Divalterra: "Aquest assumpte dels alts càrrecs és tot una il·legalitat" EUROPA PRESS - Archivo

El director de Recursos Humans de Divalterra, Vicente Domingo, va acudir el 26 de gener de 2018 al despatx de José Luis Pellicer, responsable de Dret Públic, per a advertir-li sobre un correu que els havia enviat el secretari-lletrat assessor del Consell d'Administració de Divalterra, Jorge Cuerda, i una reunió amb aquest últim i la Direcció-Gerència de l'empresa pública.

En concret, Domingo li va dir a Pellicer: "Aquest assumpte dels alts càrrecs és tot una il·legalitat i una mangarrufa per dos motius: Cuerda i Presidència estan saltant-se l'EBEP -Estatut Bàsic de l'Empleat Públic- i retorçant la llei per a realitzar contractacions amb justificacions absurdes i estan deixant el marge a l'altra directora-gerent, la senyora Brines (Agustina Brines, llavors gerent per part de Compromís)".

Així consta en la denúncia presentada per Pellicer i el director economicofinancer de Divalterra, José Luis Castellote, inclosa en el sumari al contingut del qual ha tingut accés Europa Press.

Davant aquestes consideracions del responsable de RRHH, Pellicer li va recomanar denunciar els fets a l'Agencia Antifrau i a Fiscalia Anticorrupció, al que Domingo va al·legar "por" i que havia de "pagar la hipoteca de la casa on viu la seua família".

En aquesta línia, aquest treballador de Divalterra relata en la denúncia que va rebre una telefonada el 20 d'octubre de 2017 per part del secretari-lletrat assessor del Consell d'Administració de Divalterra, Jorge Cuerda, amb "pressions i coaccions" perquè, "contra l'acordat pel Consell de Direcció de Divalterra (òrgan intern creat pel president, Jorge Rodríguez), incloguera en la proposta d'Ordre del Dia del Consell d'Administració els assumptes d'un conveni, el cessament de Pellicer com a secretari del Consell i el posterior nomenament de Cuerda com a tal".

"Després de preguntar al senyor Cuerda si el president està al corrent d'açò, Cuerda es posa a cridar, davant la qual cosa el senyor Pellicer penja el telèfon i informa a la gerent, la senyora Brines, qui confirma que eixos assumptes no es va acordar tractar-los en el Consell d'Administració", indica la denúncia.

També arreplega que Cuerda requereix a Pellicer per a "realitzar un informe jurídic per a 'legalitzar' jurídicament la contractació dels set alts càrrecs de Divalterra i la contractació de dos nous alts càrrecs militants del PSOE", al que Pellicer s'hauria negat per "l'irregular del requeriment".

Un mes després d'aquesta conversa, el denunciant va ser citat d'urgència per Manuel Reguart, assessor del president de la Diputació, a una reunió en Presidència en la qual va informar a Pellicer que Jorge Rodríguez havia decidit cessar-lo per pèrdua de confiança com a secretari del consell d'Administració de Divalterra, pressionant-li amb que "seria millor per a tots que dimitira o renunciara al lloc en lloc de ser cessat". Pellicer es va negar, per la qual cosa finalment va ser cessat pel president.

"Tirar una mà amb contractacions"

La denúncia relata una altra trobada el 18 de gener de 2018 entre Pellicer i Castellote amb el director-gerent de Divalterra Xavier Simón davant la negativa de Cuerda a realitzar un informe jurídic sobre el nomenament i contractació d'alts càrrecs i ratificació dels ja existents pel Consell a causa que "el seu informe resultaria contrari a la contractació i ratificació dels mateixos per no complir l'EBEP", proposa "tirar-li una mà en les contractacions que vol fer el president de dos militants del PSOE".

En una altra telefonada, el 6 de febrer de 2018, Simón va cridar Pellicer per a dir-li que l'ajudara a "disfressar" la contractació dels alts càrrecs del PSOE Víctor Jiménez Bueso i Vicente Lucas Fernando Zapater perquè "és un compromís del seu partit i del president".

Segons la denúncia, Pellicer li va dir que això era il·legal i un frau, al que Simón va respondre ensenyant-li un missatge de Whatsapp enviat per l'excap de gabinet del president Ricard Gallego, en el qual li "pressiona dient-li que faça alguna cosa per dos companys del partit que estan en l'atur", al mateix temps que Simón es referia a Gallego com "un fill de puta que va a afonar al president i al PSOE".

La denúncia exposa en les seues consideracions finals que de tot açò "es deriven fraus de llei per funcionaris i servidors públics que deriven en la realització d'informes jurídics falsos i injusts, amb ple coneixement de la falsedat i amb la finalitat de facilitar un acord del consell d'administració favorable a una sèrie d'interessos i contractacions que en cas contrari no s'hagueren produït". "Aquestes contractacions, com és lògic, generen una utilització indeguda de fons públics", afegeix.

"Aquests informes són realitzats i emesos per Jorge Cuerda. L'emissió d'aquests informes estan planificats i realitzats en connivència, com menys, amb Jorge Rodríguez, president de la Diputació i del Consell d'Administració de Divalterra, els qui actuen de forma organitzada en aquests il·lícits assumint diferents rols, amb coneixement i voluntat de realitzar una gestió deslleial del patrimoni públic", conclou.

"Agafats amb pinces"

D'altra banda, en un correu inclòs en un dels informes policials incorporats al sumari, els investigadors inclouen un correu de la que fora cogerent de Divalterra per part de Compromís, Agustina Brines, dirigit a Jorge Cuerda, la cap de Control Financer de la Intervenció General de la Diputació, Miriam Viton, i a Miguel Torres, cap del Gabinet de la vicepresidenta de Maria Josep Amigó, en el qual explica que adjunta el contracte del nou gerent (Xaver Simón) "segons el qual tenim ara però adaptat a l'acord de setembre de 2016, amb els màxims i l'esquema del nomenament".

"Una vegada que es done el vistiplau, farem la novació dels altres dos, que també firmarà el president", afegia Brines, que en eixe punt reconeixia: "Respecte a la resta de contractes que també cal novar, en principi aniran firmats pels gerents. Us recordem que eixos contractes estan 'agafats amb pinces', com hem repetit en moltes ocasions i en diferents fòrums: tenen una clàusula de confiança però no tenen poders, o siga que es pot qüestionar l'alta direcció".

"Per eixe motiu -continuava- hem defès que no hem de tocar-los i modificar el mínim possible. Es van fer en un moment inicial de l'empresa, on veníem d'una situació d''obscurantisme total' i no teníem professionals que es feren càrrec de les línies a iniciar en l'antiga Imelsa". Finalment, advocava per "prendre decisions sobre este tema" i concloïa: "Amb tot, us demane que li feu una volta sobre este tema. Salutacions i estem en contacte".

Consulta aquí más noticias de València.