Comunitat Valenciana

El cas Alqueria li esclata al PSPV en plena campanya

  • La Diputació anava a gastar 2 milions a fitxar 7 “endollats” del PSOE i Compromís. 
  • L'expresident Jorge Rodríguez va crear una xarxa paral·lela en Divalterra, segons la Fiscalia.
  • S'investiguen delictes de prevaricació i malversació.
El presidente de la Diputación de Valencia, Jorge Rodríguez
El presidente de la Diputación de Valencia, Jorge Rodríguez
DIPUTACIÓN DE VALENCIA - Archivo
El presidente de la Diputación de Valencia, Jorge Rodríguez

L'aixecament del secret de sumari del cas Alqueria, que va provocar la detenció i posterior dimissió de l'expresident socialista de la Diputació de València Jorge Rodríguez al juny de l'any passat, amenaça amb sacsejar els fonaments de la campanya electoral valenciana, almenys per al PSPV-PSOE i Compromís, els partits als quals el sumari apunta com a beneficiaris de la contractació d’”endollats” en l'empresa pública Divalterra, l'antiga Imelsa, que ja va ser un focus de corrupció en l'etapa del PP.

En concret, la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional ha xifrat en prop de dos milions d'euros el cost per a les arques públiques que hauria suposat la contractació, durant tota la legislatura, de les set persones suposadament col·locades irregularment a la tardor de 2015, a raó de 70.000 euros bruts cadascun.

En un informe entregat al Jutjat d'Instrucció número 9 i que consta en el sumari del cas Alqueria, s’aprecien com suposadament il·lícits set contractes d'alta direcció que es van realitzar, pel que sembla, sense els preceptius informes jurídics ni financers i, segons la declaració de testimonis, per indicació de Presidència o d'assessors pròxims.

El llavors president de la Diputació, Jorge Rodríguez, va ser detingut el 27 de juny de 2018, al costat de dos assessors i tres alts càrrecs de l'empresa pública Divalterra, per presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics. Dos dies més tard, el PSOE el va suspendre de militància i tres dies després va presentar la seua renúncia tant a la presidència de la Diputació com a l'acta de diputat provincial, però va mantindre el càrrec d'alcalde d'Ontinyent, a la reelecció del qual es presenta.

En la mateixa línia, la Fiscalia Anticorrupció responsabilitza a Rodríguez i a la resta d'investigats de la contractació de persones per a càrrecs d'alta direcció en Divalterra “sense subjectar-se als principis de publicitat, mèrit, transparència i capacitat”. “L'única motivació per a la seua contractació és l'adscripció o vinculació dels contractats als dos partits polítics que governen en la Diputació, Compromís i el PSOE. De tal forma que de les persones contractades, tres són afins a Compromís i quatre són afins al PSOE”, assenyala el fiscal, que creu que els fets poden ser constitutius de prevaricació i malversació.

A més, un informe pericial incorporat al sumari revela que cap dels contractats com a alta direcció exercia funcions directives. En el capítol de reaccions, Rodríguez va qualificar de “curiós” que s'alce el secret de sumari “just el dia abans de la presentació de candidatures” a les eleccions municipals i va celebrar poder saber “què va justificar l'operació antiterrorista” de la seua detenció i “qui va estar darrere”.

Per part seua, el secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, va afirmar que el partit actuarà “amb responsabilitat, coratge i conviccions” quan es conega l'abast del sumari.

Des de Ciutadans, Toni Cantó va instar a Puig a “dir ja si Rodríguez anirà en les llistes del PSC valencià després de conéixer-se que s'ha pagat amb diners públics a persones que no treballaven en la Diputació, ignorant al secretari i la intervenció. És absolutament vergonyós”, va afegir.

Català prescindeix dels seus 10 edils investigats 

La candidata del PP a l'alcaldia de València, María José Català, no ha inclòs en la seua llista per al 26 de maig a cap dels 10 regidors del grup popular, tots ells investigats (9 per blanqueig i Eusebio Monzó per patrocinis de l'aeroport de Castelló). Aniran M.ª José Ferrer San Segundo (2), el president de Lo Rat Penat, Enric Esteve, el de les Falles d'Especial, Santiago Ballester i l'edil amb Barberá Marta Torrado.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento