Comunitat Valenciana

Se suprimeix la necessitat de concurs previ per a instal·lar parcs eòlics a la Comunitat

  • L'objectiu és impulsar l'energia eòlica del territori valencià en aquelles ubicacions on siga possible.
  • Permetrà que puguen presentar-se nous projectes eòlics i que puguen ser desenvolupats per empreses més xicotetes.
  • Mónica Oltra descarta que això signifique "que les noves instal·lacions puguen emplaçar-se sense més en qualsevol part".
Aerogenerador, molino de viento, energía eólica
Aerogenerador, molino de viento, energía eólica
EUROPA PRESS
Aerogenerador, molino de viento, energía eólica

El Consell ha acordat aquest divendres suprimir la convocatòria o concurs previ previst per a la construcció i posada en funcionament de parcs eòlics amb l'objectiu de "facilitar l'entrada de projectes".

Així ho ha anunciat la vicepresidenta i portaveu del Govern valencià, en la roda de premsa posterior al ple del Consell en el qual s'ha aprovat la modificació de l'Acord del Consell de 26 de juliol de 2001, d'aprovació del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana (PECV), per a suprimir l'instrument de concurs previ a la construcció i posada en funcionament de parcs.

L'Acord de 2001 exigia que, abans de poder presentar un projecte per a realitzar un parc eòlic, la Generalitat Valenciana, a través de la conselleria competent en matèria d'energia -actualment Economia Sostenible- havia de realitzar una convocatòria pública per a la presentació de projectes en una o més de les 15 zones en les quals es permeten instal·lar aquest tipus de centrals elèctriques.

Sobre la base del Pla Eòlic aprovat en 2001 es van realitzar dues convocatòries, resoltes en 2003 i 2009, que van adjudicar una potència aproximada de 2.680 megavats. En l'actualitat, únicament, s'ha posat en servei un 44% de tota la potència adjudicada, 1.200 megavats aproximadament.

Així doncs, el desenvolupament de l'energia eòlica a la Comunitat ha sigut "molt desigual territorialment" ja que, "de les 15 zones eòliques possibles recollides en el PECV només s'han desenvolupat 9 d'elles i en algunes d'aquestes el desenvolupament ha sigut parcial. En les 6 zones restants no ha sigut instal·lat cap aerogenerador".

En aquest context, el Consell considera "necessari" eliminar la necessitat de convocatòria o concurs previ perquè suposa majors terminis, per la tramitació afegida per a la posada en servei de nous parcs eòlics, i perquè estava dissenyada de tal manera que les sol·licituds s'havien de presentar per zones completes, o fins i tot diverses zones, de manera que en la pràctica l'accés a aquest tipus de projectes es restringia a empreses amb certa grandària empresarial. A més, les eòliques eren les úniques centrals elèctriques que havien de passar per aqueix concurs previ, ja que aquest procediment no s'exigeix per a implantar un altre tipus de centrals com les fotovoltaiques, termosolars o cicles combinats.

Per tant, l'eliminació de la convocatòria com a instrument per al desenvolupament de parcs eòlics permetrà que, a partir d'ara, puguen presentar-se en les zones aptes per a açò, nous projectes eòlics i que aquests puguen ser desenvolupats per empreses més xicotetes, auguren des del Consell.

Instal·lació de parcs eòlics amb “totals garanties”

No obstant açò, cal recordar que, encara que la finalitat de la modificació del PECV és facilitar el desenvolupament eòlic en el territori valencià i donar entrada a nous projectes que suposen la utilització d'aquesta font d'energia renovable, "en absolut significa que les noves instal·lacions puguen emplaçar-se sense més en qualsevol part", han aclarit Oltra.

De fet, la implantació efectiva dels nous projectes seguirà subjecta a les normes d'ordenació del Pla Eòlic, que determinen les zones que són aptes per al desenvolupament eòlic del nostre territori. Igualment, els projectes presentats hauran d'obtenir el pronunciament favorable previ a la seua construcció per part dels òrgans competents en matèria d'energia, avaluació ambiental, ordenació territorial i urbanística.

Al costat de la supressió de la convocatòria, també es realitza un mandat a les tres conselleries amb competències en la implantació de parcs eòlics perquè, en el termini de 12 mesos realitzen una avaluació de l'actual model d'execució i desenvolupament de l'energia eòlica a la Comunitat Valenciana per a procedir a una revisió o reformulació, amb la finalitat de continuar aprofitant, en aquelles zones on siga viable, el recurs eòlic disponible en el nostre territori.

En definitiva, amb aquesta modificació, "el Consell persegueix impulsar l'energia eòlica que tenim en el nostre territori, en aquelles ubicacions on siga possible mediambiental i socialment acceptable, siga viable econòmicament és a dir, amb suficients hores de vent (aspecte al que es prestarà especial atenció), i atenent a les necessitats dels consumidors eòlics en el nostre territori".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento