Comunitat Valenciana

CVC s'uneix a la petició d'Oriola per a recuperar el 'Llibre dels Repartiments' que es troba a Catalunya

  • L'Ajuntament de la localitat havia demanat a l'entitat el suport tècnic i institucional per a aconseguir-ho.
  • Pareix que el llibre va ser furtat de l'Arxiu Municipal entre els anys 1907 i 1908 i no es va saber res fins a 1921.
Ple del Consell Valencià de Cultura
Ple del Consell Valencià de Cultura
CVC
Ple del Consell Valencià de Cultura

El Consell Valencià de Cultura (CVC) s'adhereix a la petició de l'Ajuntament d'Oriola (Alacant) per a recuperar el 'Llibre dels Repartiments', una sèrie de documentació d'"immens valor històric, documental i sentimental" per a la població oriolana que en aquests moments es troba en la Biblioteca de Catalunya.

L'òrgan consultiu ha aprovat per unanimitat-en el ple d'aquest dilluns, l'últim abans de les vacances d'agost- un informe sobre la devolució d'aquesta obra a l'Ajuntament d'Oriola. El document s'ha elaborat a instàncies del consistori oriolà, que en el Ple del 27 de maig va aprovar una Declaració institucional, amb el suport de tots els grups polítics, per a la recuperació dels documents que conformen aquest llibre.

En la Declaració també es demanava al CVC el suport tècnic i institucional per a aconseguir-ho i aquest és el sentit de l'informe que hui ha aprovat la institució que presideix Santiago Grisolía.

Segons detalla el CVC, el 'Llibre dels repartiments' és una recopilació de documents sobre la distribució de les terres de la zona realitzada entre 1265 i 1314 i ofereix "una valuosa font d'informació històrica, econòmica, onomàstica i toponímica".

"En total són 87 folis escrits en lletra gòtica, amb afegits posteriors fins al segle XVII. Pareix que el llibre va ser furtat de l'Arxiu Municipal d'Oriola en un moment indeterminat entre els anys 1907 i 1908 i no es va saber res fins el 1921, quan un llibreter barceloní, Salvador Barba, propietari de la Llibreria Antiga i Moderna el va vendre a la Diputació de Barcelona, que el va depositar en la biblioteca de l'IEC. En l'actualitat es troba en la Biblioteca Nacional de Catalunya", assenyala l'organisme.

"Que arribe a bon port"

En les últimes dècades s'han dut a terme diverses iniciatives des d'Oriola per a la devolució del llibre. Van començar en 1931 i es va continuar reclamant periòdicament en 1941, 1991, 1995, 2002, 2004, 2005 i 2006. En 2007 va estar "a punt d'aconseguir-se a través d'un règim de concessió, que no va culminar satisfactòriament". Però les institucions valencianes, de manera unànime, estan d'acord amb la demanda oriolana, i "és d'esperar que mitjançant la iniciativa actual arribe a bon port", confia el CVC.

L'informe de CVC -que es remetrà a la presidència de la Generalitat Valenciana, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i l'Ajuntament d'Oriola- assenyala que, "tenint en compte antecedents exposats, l'immens valor històric, documental i sentimental que per a tota la ciutadania oriolana i els estudiosos de la Edat mitjana té la peça singular del Llibre dels Repartiments i a tenor de la sol·licitud de mediació que li ha demandat l'Ajuntament d'Oriola a aquest Consell Valencià de Cultura, considerem favorablement el suport i l'adhesió a l'obstinació d'aquell en la recuperació definitiva de la precitada obra, recomanant que les institucions públiques involucrades, es posen d'acord en la seua devolució".

D'altra banda, el ple del CVC ha aprovat per unanimitat l'Informe econòmic del Consell Valencià de Cultura del primer semestre.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento