Comunitat Valenciana

Puig insisteix a reformar ja el model de finançament

  • La ministra María Jesús Montero es compromet durant una reunió amb ell a agilitzar-lo en els pròxims mesos.
  • ​El president insisteix en un sistema "que garantisca la suficiència i el repartiment equitatiu entre les comunitats".
El president de la Generalitat, Ximo Puig
El president de la Generalitat, Ximo Puig
Rober Solsona - Europa Press
El president de la Generalitat, Ximo Puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va insistir ahir davant la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la “necessària” reforma del sistema de finançament autonòmic, una reivindicació històrica del Govern valencià per a pal·liar el dèficit crònic que alimenta l'endeutament de les arques públiques valencianes. Tots dos mandataris es van reunir ahir en la seu del Ministeri d'Hisenda, a Madrid, on van abordar diferents assumptes.

En primer lloc, segons fonts del Consell, tots dos dirigents van abordar la reforma del sistema de finançament autonòmic. El president manté la reivindicació del canvi del model “de manera urgent” i la ministra es va comprometre durant la reunió a agilitzar-lo en els pròxims mesos, van apuntar aquestes mateixes fonts.

Puig va assegurar que és necessari buscar un consens respecte al nou sistema de finançament “que garantisca la suficiència i el repartiment equitatiu entre les comunitats autònomes”. També va assenyalar que la reforma del sistema de finançament “és fonamental per a la recuperació econòmica” i va apel·lar a la necessitat d'un acord que vaja més enllà de les conjuntures i processos electorals, que hi haja una visió de futur. “No es pot continuar bloquejant la reforma del sistema”, va assegurar el cap del Consell.

El dirigent valencià també va tractar amb la ministra d'Hisenda la posada en marxa del fons de 13.400 milions d'euros de finançament extraordinari per a les comunitats autònomes per a 2021 i va traslladar que el Ministeri d'Hisenda té la intenció d'activar-lo “de manera immediata”.

Finalment, el president també va abordar en la seua reunió amb la ministra d'Hisenda el pla d'ajudes aprovat pel Govern d'Espanya el divendres passat i que suposarà per a la Comunitat Valenciana almenys 650 milions d'euros en ajudes directes per a les empreses i la possibilitat d'accedir a altres 400 milions d'euros en les línies de suport financer.

El cap de l'Executiu valencià va traslladar a Montero la necessitat que la transmissió de fons siga “el més ràpida possible per a poder agilitzar el pagament a les empreses”, donada la situació d'asfíxia financera que pateixen.

Puig va informar que s'ha marcat el termini d'un mes per a signar el conveni i poder així convocar les ajudes i repartir els fons entre les empreses de la Comunitat Valenciana que tinguen dret a elles. El president també va anunciar que les comunitats tindran “una certa capacitat normativa" per a adequar les ajudes depenent de la necessitat dels seus sectors productius, segons li va traslladar la ministra d'Hisenda.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento