Comunitat Valenciana

IPC.- Els preus apugen un 0,2% al desembre a la Comunitat Valenciana

L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha apujat a la Comunitat Valenciana un 0,2% durant desembre pel que fa al mes anterior, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A nivell nacional, l'IPC va apujar un 0,2% al desembre en relació al mes anterior i va elevar tres dècimes la seua taxa interanual, fins al -0,5%, per l'encariment de l'electricitat i de les gasolines.

És la primera vegada des del 2014 que l'IPC tanca en negatiu. El 2019 va acabar l'any en el 0,8%, mentre que els anys 2018, 2017 i 2016 es va situar per sobre de l'1%. El 2015, la taxa va ser del 0,0%, mentre que el 2014 es va tancar l'exercici en el -1%.

El tancament en negatiu de l'IPC en 2020 ha permès als salaris guanyar més de dos punts de poder adquisitiu. En concret, la pujada salarial pactada en conveni va tancar l'any passat en l'1,89%, quasi 2,4 punts per sobre de l'IPC interanual de desembre.

Amb la dada de desembre, l'IPC interanual encadena la seua novena taxa negativa consecutiva, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'INE, les quals coincideixen amb les avançads a la fi del mes passat.

L'INE ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC de desembre a l'avanç dels preus de l'electricitat, del gasoil per a calefacció i dels carburants i lubrificants.

En l'últim mes de l'any passat, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seua taxa interanual en el -0,6%, dos dècimes per sobre de la de novembre.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va disminuir una dècima al desembre, fins al 0,1%, amb el que se situa sis dècimes per sobre de la taxa d'IPC general.

En taxa mensual, desembre sobre novembre, l'IPC va apujar un 0,2%. El que més va apujar de preu al desembre en relació al mes anterior van ser els paquets turístics nacionals (+13,9%), mentre que el que més es va abaratir van ser les fruites fresques (-5,3%) i altres articles de vestir, com a guants, cinturons o paraigües (-4,2%).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento