Comunitat Valenciana

Compromís i PSPV pacten governar València en coalició amb dues vicealcaldies i nou àrees

Gómez y Ribó, este viernes, al dar a conocer el acuerdo de Gobierno municipal.
Gómez y Ribó, este viernes, al dar a conocer el acuerdo de Gobierno municipal.
20MINUTOS.ES
Gómez y Ribó, este viernes, al dar a conocer el acuerdo de Gobierno municipal.

Sobre la campana i després de sonats desacords, València tindrà Executiu local progressista i de coalició. Compromís i el PSPV-PSOE han aconseguit un acord de govern a l'Ajuntament, que tindrà dos vicealcaldies, 47 dies després de la celebració de les eleccions municipals del 26 de maig, en els quals s'han posat de manifest reiterats xocs i desconfiança entre totes dues formacions.

Finalment l'acord recull que hi haja dos vicealcaldies, una per a cada partit, segons han anunciat l'alcalde, Joan Ribó (Compromís) i la portaveu del grup socialista, Sandra Gómez, que fins ara havia reclamat una vicealcaldia únicament per al seu partit.

Segons han explicat tots dos dirigents, el Govern local tindrà nou àrees (cinc per a Compromís i quatre per al PSPV) i cada formació gestionarà les que va liderar l'anterior mandat, a les quals caldrà afegir les que tenia València en Comú, la marca de Podem que va quedar fora del Consistori, que es repartiran entre tots dos. Els noms dels edils responsables de cada àrea encara no es coneixen.

Joan Ribó va ser reelegit alcalde el passat 15 de juny amb els vots dels deu regidors del seu partit, Compromís, per primera vegada la força més votada a la ciutat, i els set del PSPV-PSOE, que va renunciar a presentar una candidatura, la qual cosa va donar la majoria absoluta (17 de 33 regidors) al bloc d'esquerres enfront del de dretes.

Malgrat aqueix enteniment, han sigut necessàries en aquestes quasi set setmanes des de les eleccions la celebració de 13 jornades de reunions de la comissió negociadora perquè, igual que en la passada legislatura, governe l'esquerra a la ciutat de València, encara que ara ja sense Pode, que es va quedar sense representació en els comicis de maig.

Queden per determinar qui seran els vicealcaldes i els regidors de les nou àrees, si bé se seguirà amb el mateix criteri de l'anterior legislatura "en el fonamental" per al repartiment entre Compromís i PSPV, que sumaran les delegacions que tenia València en Comú (la marca de Podem), segons ha explicat Ribó.

Compromís tindrà cinc àrees de govern -les mateixes que abans- mentre que el PSPV passa de tres a quatre, en obtindre una de les àrees que corresponia a València En Comú en l'anterior govern, en tant que l'altra (en l'anterior legislatura hi havia 10) s'ha repartit entre els dos partits.

Un Govern "estable"

Ribó ha expressat la seua satisfacció per un pacte que "ha costat" però permetrà continuar treballant quatre anys més en un govern progressista, i en els mateixos termes s'ha pronunciat la portaveu socialista, Sandra Gómez, per a qui el pacte possibilita un govern "estable" per a la legislatura.

El projecte que es va iniciar en 2015 per a un govern progressista a la ciutat de València "ix hui enfortit" i el nou govern es dedicarà "a resoldre els problemes que hi havia i els nous", ha manifestat Gómez.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento