Comunitat Valenciana

El pacte local de València, en suspens per la falta de confiança

  • PSPV i Compromís s'exigeixen mútuament “lleialtat”. Gómez acusa la formació de Ribó de “doble joc” amb el PP.
Ajuntament de València
Ajuntament de València
AYUNTAMIENTO VALÈNCIA - Archivo
Ajuntament de València

La falta de confiança mútua i l'exigència de lleialtat entre Compromís i el PSPV-PSOE va enterbolir aquest dimarts encara més el procés de negociació entre totes dues formacions per a pactar un Govern local de coalició. Les paraules van pujar de to i, encara que des dels dos partits es van esforçar a deixar clar que no trenquen el diàleg i que volen aconseguir un acord per a conformar un Executiu conjunt, la veritat és que la negociació ha quedat en suspens, sense dates fixades per a les pròximes reunions.

El rerefons d'aquest malestar està en l'aprovació, en l'última Junta de Govern, d'un increment retributiu per als assessors dels grups, del 2,5%. Els nomenaments van beneficiar tant al Gabinet d'Alcaldia com a Compromís, PSPV i Ciutadans. El PP va preferir quedar, de moment, al marge, i Vox, com a partit nou, no tenia personal al qual renovar.

La portaveu socialista, Sandra Gómez, va esclatar aquest dimarts i va acusar l'alcalde, Joan Ribó, de reunir-se fins a dues ocasions amb la portaveu del PP, María José Catalá, per a pactar aquestes pujades, una cosa que tots dos van desmentir. Gómez va parlar d’”un doble joc que no ajuda a construir la lleialtat” que exigeix a la coalició valencianista per a tornar a la taula de negociació. “Volem manifestar la nostra decepció i sentiment d'engany”, va afegir.

També va denunciar que estan “cansats i enfastidits” de l’“espectacle públic” que suposa veure en la premsa propostes que no se'ls fan en privat, la qual cosa ha provocat “una deterioració” de les relacions. “Compromís ha de decidir si vol un Govern conjunt o anirà en solitari”, va dir.

Quasi al mateix temps, Ribó va advertir que “per a avançar en negociacions és imprescindible no introduir notícies falses” i “un mínim de lleialtat, així no s'avança”. En un comunicat, Compromís va afirmar que espera que el PSPV “vulga reprendre les reunions en els pròxims dies” –encara que encara no hi ha dates– i va manifestar que els resultats electorals “s'han de respectar”. I va defensar que, durant la negociació, “no han parat de fer oferiments que sempre s'han vist truncats per l'exigència d'una vicealcaldia” per a Gómez.

Catalá (PP) càrrega contra el PSPV 

La portaveu del PP a l'Ajuntament, María José Catalá, va afirmar aquest dimarts que no sap si el PSPV “no s'assabenta, no es vol assabentar o està en un moment d'histèria i nerviosisme” i va subratllar que, “evidentment”, el seu partit no té “res que negociar” amb Compromís. Catalá va dir que si PSPV i Ciutadans “són coherents i demanen per escrit que al seu personal eventual se li retire aqueixa actualització salarial de l'IPC” els donaria suport. “Espere que ho facen, per coherència”, va ressaltar, i va afegir: “Això sembla un pati de xiquets”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento