Comunitat Valenciana

Només el 48% dels valencians en risc es fa la prova del càncer de còlon

  • La valenciana és una de les comunitats que ofereixen el test de sang oculta en femta a majors de 50 anys.
  • Cada any es detecten 3.930 casos en la Comunitat; és el tumor més freqüent i el segon més mortal.
  • El garbellat no solament permet detectar-lo i curar-lo a temps, sinó també atallar lesions que l’originen.
  • L'Associació Espanyola contra el Càncer de València llança una campanya per a conscienciar sobre la prova.
Mapa de la cobertura del cribado de cáncer de colon.
Mapa de la cobertura del cribado de cáncer de colon.
AECC - Archivo
Mapa de la cobertura del cribado de cáncer de colon.

Un test ràpid de femta és la mesura més efectiva per a previndre el càncer de còlon. No obstant això, en l'actualitat únicament el 48% dels valencians en risc participa en el programa de garbellat per a previndre aquest tumor, malgrat que la Comunitat Valenciana és una de les autonomies espanyoles en la qual aqueixa prova aconsegueix al 100% de la població diana, segons han alertat des de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) de València.

El càncer de còlon és el més freqüent en tots dos sexes i el segon amb major mortalitat, segons va informar l'entitat, que llança aquesta setmana una campanya per a conscienciar sobre la importància de realitzar-se a partir dels 50 anys el Test de Sang Oculta en Femta (TOSH). No obstant això, es tracta d'un tumor superable en el 90% dels casos si es detecta en estadis precoços mitjançant aqueixa prova.

Segons van explicar, en la Comunitat Valenciana es detecten cada any 3.930 nous casos, es registren 1.647 defuncions i més de 11.000 valencians el pateixen en l'actualitat. Per això, sota el lema Sentada contra el càncer de còlon. Fes-te la prova. Un minut, una vida, l'organització traurà els WC a peu de carrer amb l'objectiu de conscienciar a la població.

El programa per a previndre aquest tumor, el test TOSH, aconsegueix al 100% de la població diana: homes i dones amb edats compreses entre els 50 i 69 anys, encara que únicament un 48% es realitza la prova.

"És a dir, menys de la meitat dels valencians en risc participa en el garbellat contra el càncer de còlon. Això en AECC València ens preocupa enormement perquè amb aquesta prova no solament es pot detectar a temps el tumor i curar-lo, sinó que també és capaç de detectar les lesions premalignes que l’originen", va afirmar el doctor Antonio Llombart, vicepresident de l'entitat.

Segons un informe d’AECC, les principals motivacions per a no realitzar-se la prova són "deixadesa, desinformació, por o rebuig a la seua eficàcia. La por al diagnòstic i la falta d'informació són arguments pels quals les persones amb possibilitats de participar en un programa de garbellat de càncer colorectal posen resistència. Una informació completa, desmitificar la prova o resoldre dubtes, són les millors estratègies per a desactivar el rebuig a entrar en el programa", va concloure Javier García, psicòleg i responsable de Promoció de la Salut en AECC València.

Vàters als carrers com a reclam

"El pròxim 28 de març al matí plantarem un vàter en l'esplanada de la plaça de bous de València i un altre en la Plaça dels Pinazo. El diumenge, repetirem en el llit del riu a l'altura del Palau de la Música. Els nostres especialistes i voluntaris estaran allí, per a informar, per a bandejar pors, perquè la gent sàpiga que amb un gest senzill, quotidià, poden salvar la seua vida", va detallar aquest dimarts el doctor Llombart.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento