Comunitat Valenciana

El Butlletí de la Província de València tornarà a ser bilingüe després de set anys

  • El Butlletí Oficial de la Província (BOP) de València tornarà a estar disponible en valencià i castellà després que fa set anys, en 2009, deixara de ser bilingüe. El servici es posarà en marxa de manera escalonada a partir del pròxim 10 d'octubre i la iniciativa s'emmarca en els actes que la Diputació ha programat per a commemorar el 9 d'Octubre.

Així ho ha acordat l'àrea d'Administració General de la Diputació dirigida per Pepe Ruíz i ho ha avançat en roda de premsa el president Jorge Rodríguez, que ha posat en valor la defensa de la llengua valenciana en vigílies de la celebració del dia dels valencians, segons ha informat la corporació provincial en un comunicat.

La implantació del valencià al BOP es farà de manera "escalonada per fases" i amb mitjans propis de la Diputació -el personal de la impremta provincial, del propi butlletí i de la Unitat de Normalització Lingüística-, sense recórrer "en cap cas" a la contractació externa de les traduccions, ha subratllat Rodríguez.

Per això, l'administració pretén compassar el previsible increment de la càrrega de treball amb la dotació dels mitjans materials i humans que es requerisca.

La data escollida per a llançar la primera part del pla és el dilluns 10 d'octubre, ja que el butlletí no es publica en este 9 d'Octubre en coincidir en diumenge. En esta primera etapa seran els anuncis de la Diputació els que ja apareixeran en les dues llengües oficials.

En una segona fase, les publicacions dels ajuntaments de la província també s'incorporaran al nou BOP bilingüe. Per a les localitats més menudes, que no tenen mitjans suficients per a elaborar els seus anuncis en castellà i valencià, la Diputació estudia diverses formes de col·laboració que permeten solucionar esta carència.

Després de detallar el pla, el cap de la corporació ha apostat pel "respecte" cap a les dues llengües oficials de les comarques valencianes i ha reivindicat que, amb esta iniciativa, la Diputació "anteposa els fets a les paraules com ve fent des del principi" de l'actual legislatura.

PORTES OBERTES PER AL 9 D'OCTUBRE

Amb motiu de la celebració del dia gran dels valencians, la Diputació tornarà a obrir les portes a la ciutadania este cap de setmana perquè puguen conèixer de prop els tresors històrics i el patrimoni cultural dels palaus de la Batlia i la Scala a València, on desenvolupen la seua tasca de govern els diputats provincials.

Després de l'èxit del passat cap de setmana, amb més de 7.000 visites, les portes de la Diputació tornaran a obrir-se dissabte de 9 a 20 hores i diumenge de 17.00 a 20.00 hores, ja que durant el matí es concentra el gros dels actes de celebració del 9 d'Octubre.

En totes les seus provincials, els visitants rebran estos dies un exemplar del 'Quadern de la Dipu', un manual didàctic enfocat a escolars i persones més grans que explica tant la història com els servicis que oferix la corporació.

Esta publicació és un avançament del Catàleg de Servicis que llançarà la Diputació al llarg de les pròximes setmanes, una eina "molt útil" per a alcaldes i ciutadans, que podran consultar en esta guia tots els programes i ajudes que es poden tramitar.

Finalment, i també en vigílies del 9 d'Octubre, la Diputació ha posat a disposició de tots els ajuntaments i ens locals de la província la seua imatge per al dia de la Comunitat, un cartell dissenyat pel despatx valencià 'Quevienelcoco'. Els diferents formats es poden descarregar del portal www.dival.es i adaptar-los amb escuts i logos dels propis municipis.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento