Rodalies reforçarà la seguretat als trens per combatre el vandalisme

  • Xifra en prop de tres milions el valor dels danys pels brètols, que provoquen el 19% dels retards.
  • S'invertiran 1,9 milions per augmentar la vigilància i els Mossos ja han format el personal.
Tren de Rodalies.
Tren de Rodalies.
ARXIU
Tren de Rodalies.

Rodalies incrementarà la vigilància als trens i a les estacions, especialment els caps de setmana, per combatre el vandalisme, que només l’any passat va suposar una despesa addicional de gairebé tres milions d’euros i que origina el 19% dels retards.

El dispositiu té el "triple objectiu d’augmentar la percepció de seguretat dels usuaris, millorar els índexs de puntualitat del servei i rebaixar l’elevat cost que suposa l’incivisme", segons va explicar el director general de Transports i Mobilitat, Ricard Font.

Brètols de cap de setmana

El pla, que s’aplicarà a partir del setembre i comportarà una inversió d’1,9 milions d’euros, preveu dotar de personal de seguretat entre el 67 i el 100% dels combois —en funció de la franja horària— que circulen les nits i durant les primeres hores del matí dels caps de setmana, quan es produeixen el 48% dels actes vandàlics. Els dies laborables també es reforçarà la seguretat de la R3 (L’Hospitalet de Llobregat-Puigcerdà, per Vic).

Per aquest motiu, la Divisió de Transport dels Mossos d’Esquadra ha impartit un curs al personal d’inspecció i control de Rodalies. L’objectiu era ensenyar els treballadors a realitzar actuacions bàsiques de seguretat pública, a gestionar l’estrès i a actuar en cas d’incidents. No és el primer cop que Rodalies incrementa la vigilància per reduir el frau i les actituds incíviques. Al setembre de 2010, es va augmentar el personal de seguretat  a les estacions i als combois un 20% els dies laborables i un 30% els caps de setmana i els festius.

Les bretolades més habituals són l’accionament injustificat de les alarmes dels trens (32%) i les alteracions de l’ordre públic per comportaments incívics o violents (23%), a més dels robatoris (6%). En alguns casos, els vàndals apedreguen els combois (6%), realitzen pintades i grafits (5%), buiden extintors (2%) i envaeixen les vies (1%).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento