Comunitat Valenciana

Una investigació conclou que en la gastroenteritis vírica influïxen factors genètics, però també la microbiota

  • Una investigació del Departament de Microbiologia i Ecologia de la Universitat de València i de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) del CSIC demostra que les infeccions pels principals virus entéricos, aquells que afecten el tracte intestinal), depenen tant de factors genètics de l'hoste com de la microbiota intestinal de l'humà.
Jesús Rodríguez, Vicente Moneder i MªCarmen Collado
Jesús Rodríguez, Vicente Moneder i MªCarmen Collado
UV
Jesús Rodríguez, Vicente Moneder i MªCarmen Collado

Així, conclouen el genotip del gen FUT2, la microbiota intestinal i la susceptibilitat a la infecció són factors clau i interrelacionats en la incidència de la gastroenteritis vírica provocada per rotavirus i norovirus, segons ha informat la institució acadèmica valenciana en un comunicat.

Els resultats, publicats en la revista 'Scientific Reports', suggerixen que biomarcadors com el bacteri 'Akkermansia muciniphila' podrien millorar l'eficàcia de les vacunes contra esta afecció.

Sobre este tema, l'investigador de la Facultat de Medicina de la Universitat de València i coordinador de la investigació que s'acaba de publicar, Jesús Rodríguez, ha explicat que este treball té com a finalitat millorar les estratègies de prevenció contra estos virus, que anualment produïxen milers de morts".

En el cas de rotavirus existixen vacunes disponibles comercialment des de l'any 2006, però actualment no existix cap disponible per a norovirus. "En el cas de la vacuna per a rotavirus s'han detectat casos de fallades en la vacunació, els quals podrien ser deguts a la composició en la microbiota dels pacients", segons l'investigador del Departament de Microbiologia i Ecologia.

D'esta manera, este treball permeten detectar biomarcadors, en el nostre cas el bacteri Akkermansia muciniphila, relacionats amb la infecció per rotavirus i que podrien ser utilitzats per a millorar la salut en humans. Per açò, la hipòtesi que es plantegen és "saber si estratègies dirigides a augmentar la proporció d'este bacteri podrien millorar l'eficàcia de la vacuna", segons Rodríguez.

Els investigadors de la Universitat i del CSIC porten anys estudiant la microbiota i els aliments probiòtics com a agents protectors davant la diarrea viral, però diferents resultats d'investigació han demostrat in vitro i en models animals que la microbiota pot estar facilitant la infecció per rotavirus i norovirus. Este fet ha portat el grup d'investigació a buscar la relació entre microbiota, gens i virus en humans.

Les infeccions per rotavirus i norovirus són les principals causa de gastroenteritis vírica en el món. Les provocades per rotavirus són la principal causa de mort per diarrea en xiquets menors de 5 anys d'edat, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Els norovirus produïxen diarrea aguda en persones de totes les edats i són els principals virus transmesos per aliments.

INVESTIGACIÓ CONJUNYIX

La investigació s'ha desenvolupat en col·laboració entre el Laboratori de Virus Entèrics del Departament de Microbiologia i Ecologia de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València i el Laboratori de Probióticos i Prebióticos de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) del Consell Superior d'Investigacions Científiques. En este estudi s'han utilitzat estratègies de seqüenciació massiva (NGS) i anàlisis bioinformàtiques, així com estudis de genètica humana.

El grup d'investigació en gastroenteritis virals posseïx diverses línies d'investigació centrades en l'estudi de l'epidemiologia molecular dels virus entèrics, la patogènesi i resposta immunitària de les infeccions per virus entèrics i les interaccions virus/hoste. És en esta última línia d'investigació on s'enquadra este estudi.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento