Comunitat Valenciana

El pla de l'Ajuntament de València per a separar la brossa orgànica comença aquest mes

  • Benimaclet i Sant Marcel·lí seran els primers barris a aplicar la recollida selectiva domiciliària.
  • També es farà en hospitals, mercats i col·legis de Quatre Carreres i Martítim.
  • S'instal·laran 250 dipòsits de color marró que s'uniran als ja existents.
Reciclaje
Reciclaje
ECOEMBES
Reciclaje

Els 35.000 veïns de Benimaclet i Sant Marcel·lí seran els primers a provar el pla pilot de recollida selectiva domiciliària de matèria orgànica. La iniciativa de l'Ajuntament de València començarà a desenvolupar-se la nit del 13 al 14 de novembre en tots dos barris i també en grans productors, és a dir, hospitals, col·legis, centres de salut i supermercats, de Quatre Carreres i Marítim.

Per a açò, s'instal·laran nous contenidors específics, identificables pel seu color marró, que els distingeix dels selectius blaus (paper i cartó), grocs (envasos), verds (vidre) i gris (brossa no selectiva). A partir de la matinada del pròxim dia 14, estaran operatius els nous dipòsits, i la càrrega arreplegada es traslladarà a la planta de tractament de Los Hornillos de la Emtre (Entitat Metropolitana de Tractament de Residus), on ja estaran fetes totes les adequacions tècniques necessàries per a la correcta gestió de la matèria orgànica, amb una línia pròpia de tractament.

En total, s'instal·laran aproximadament 250 contenidors (180 dipòsits en la zona nord i altres 70 en la zona sud de la ciutat), a més dels previstos per als grans productors. “Es tracta d'un projecte pilot, però de dimensions considerables”, va dir ahir la regidora de Medi ambient, Pilar Soriano. De fet, els barris triats, Benimaclet, amb els seus 25.000 habitants, i Sant Marcel·lí, amb uns 10.000, oferien les característiques tècniques adequades per a provar els nous contenidors, tant els de càrrega lateral, com els de càrrega posterior.

Així mateix, les zones de grans productors s'han triat pensant en la major homogeneïtzació possible, ja que inclouen 5 hospitals, entre ells La Fe, 22 centres escolars, 3 mercats municipals i 16 supermercats. “Tot açò per a després poder extrapolar les màximes variables de cara al dimensionament de tota la ciutat”, en paraules de la regidora.

Es tracta d'una iniciativa de reutilització de recursos i reducció de residus que ve definida en la normativa de la Unió Europea i que constitueix una exigència del Pla Zonal de Residus de la Ciutat de València, dins del Pla Integral de Residus (PIR) de la Comunitat Valenciana. Tal com va subratllar la regidora de Medi ambient, “en 2020 ha d'estar implementat, però l'anterior govern municipal no havia fet els deures, i era un repte que s'havia d'abordar”, va afegir.

Un kit per als veïns afectats

Els veïns de tots dos barris rebran un kit de recollida orgànica i selectiva per a la llar composta per un poal de 10 litres, un rotllo de 30 borses biocompostables, 3 borses de ràfia de 20 litres per a vidre, envasos i paper, i un embut per a reciclat d'oli.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento