Picasso contra el dictador

  • S'inaugura una mostra de 128 obres de propaganda durant la Guerra Civil.
  • Dialoguen amb el gravat picassià 'Sueño y mentira de Franco'.
Retrato de Jacqueline como Carmen, de Picasso.
Retrato de Jacqueline como Carmen, de Picasso.
EFE
Retrato de Jacqueline como Carmen, de Picasso.

La propaganda bèlica durant la guerra civil espanyola es confronta amb l’obra de Pablo Picasso a partir d’una peça en concret, Sueño y mentira de Franco, del 1937. El Museu Picasso planteja a la seva nova exhibició temporal la descoberta de les Vinyetes al front.

L’exposició presenta fins al 29 de mayo 128 obres entre olis, gravats, fotografies, dibuixos i material documental. L’esmentat gravat de Picasso és una obra considerada menor que el malagueny va crear contra la figura del dictador i en el moment en què l’artista es va voler posicionar contra règim mentre ocupava el càrrec de director del Museo del Prado de Madrid.

Aquesta obra està formada per un total de 18 vinyetes que es podran veure més endavant també al Museo Picasso de Málaga. El llenguatge que apareix al títol es compara amb el gràfic i visual de cartells, il·lustracions, fotografies i acudits durant la batalla i emprats per la propaganda de guerra. El símil pot ajudar a analitzar el gran quadre picassià del Guernica.

Les mares del ‘Guernica’

De l’obra propagandística rescatada en ocasió de la mostra, hi figuren cartells de Josep Renau, una baralla de Mauricio Amster Cats o els dibuixos de Toño Salazar per al llibre Coplas de Juan Panadero de Rafael Alberti. A la sèrie de Picasso contra el règim, les quatre vinyetes finals reprodueixen models que el pintor va anar desenvolupant per al Guernica (la mare amb el nen mort o la mare plorant).

*Montcada, 15-23. Dimarts a diumenge de 10 a 20 h. Preu: 10 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento