Els veïns morosos es disparen i suposen el 20% dels propietaris

  • Amb la crisi s'han incrementat un 10% els casos d'impagament de quotes que arriben als tribunals.
  • S'espera que el 2011 empitjorarà la situació.
  • Es retarden les obres de manteniment.
Un piso hipotecado.
Un piso hipotecado.
ARCHIVO
Un piso hipotecado.

Dos de cada 10 propietaris apuren els terminis de pagament de les quotes mensuals de la finca o directament deixen d’abonar els imports. Suposen el 20% del total de Barcelona ciutat, una xifra que demostra que la morositat s’ha disparat amb la crisi.

Segons dades del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, els qui paguen les seves quotes suposen, aproximadament, el 80% del total de propietaris de finques. Això confirma que els dos darrers anys la morositat s’ha disparat. De fet, es preveu que aquest 2011 segueixi empitjorant la situació.

El president del Col·legi, Enrique Vendrell, adverteix que hi ha un retard en el pagament, tot i que normalment s’abona l’import abans que s’hagi de recórrer als tribunals. Ara bé, aquesta solució més extrema també s’ha multiplicat el darrer any i, segons indicava Vendrell, en base a les dades de què disposa, hauria augmentat un 10%.

Els pagaments pendents normalment s’abonen abans de la junta de propietaris. Els administradors de finques solen incloure el nom dels morosos a les cartes de convocatòria, fet que "no els agrada gens i fa que paguin abans de la reunió", aclaria Vendrell. En cas que s’hagi de recórrer a la justícia, el procés és molt més lent i finalitza amb l’embargament i la subhasta de l’immoble.

Retard a les reformes

Encara que siguin urgents, les comunitats de veïns tendeixen ara a retardar l’inici d’obres. "Costa més que prenguin una decisió, tot i la importància de la intervenció", especificava el president del Col·legi. Així, la reforma de façanes, baixants o cobertes s’aplaça o es busca fer-les a terminis. Alerten que el manteniment s’està deixant.

Actualment s’està determinant com i quan es faran les primeres inspeccions tècniques als habitatges per garantir-ne el bon estat. El novembre passat, la Generalitat va aprovar un decret que ja està en vigor i que obliga a fer controls tècnics als edificis. Es començarà pels més antics, concretament, pels construïts abans del 1930. En cas que es detectin anomalies, s’hauran de fer les obres pertinents fins al 31 de desembre del 2012. S’està consensuant el cost de les revisions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento