1895: El Clínic de Barcelona

L’Hospital Clínic de Barcelona, annex a la Facultat de Medicina i Cirurgia creada el 1842, responia a la necessitat de dotar a una ciutat que vorejava el mig milió d’habitants d’un segon hospital.
El 1888 es decidí ubicar-lo en 2 de les 1200 mansanes previstes a l’Eixampla Cerdà aprovat al 1859, i que tot just començava a construir-se. El model adoptat era el dels pavellons paral.lels que s’havia assajat als hospitals de Baltimore, Edimburg, Bourges i a un hospital de Paris. Les obres van començar, amb retard, al 1895 (car la decisió s’havia pres el 1879) i el nou hospital començà a funcionar l’1 de gener de 1907.

A desgrat del seu caràcter inicialment estatal, com a annex  d’una facultat d’una universitat de l’estat espanyol que era, el nul interés inversor del govern central va dur a l’Ajuntament de Barcelona i a la Diputació Provincial de Barcelona a participar en el finançament de la construcció, i, més tard, del funcionament regular de la nova empresa sanitària, que, d’entrada ja va tenir un caràcter públic mixt.

Hi hauria, també, donatius privats. Al 1928, en 20 anys, les ampliacions havien duplicat la capacitat assistencial de l’hospital. Al 1975, als inicis del retorn a la democràcia, entraren a la Junta de direcció de l’hospital representants dels que hi treballaven. Un terç de la Junta estaria formada per metges, infermers, administratius, camillers, etc. de l’hospital. La fórmula adptada al Clínic de Barcelona tindria alguna semblança amb les d’altres tipus d’empreses col.lectives catalanes, com, per exemple, les caixes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento