Comunitat Valenciana

El Palau de Cervelló recorre la festa i els misteris del Corpus de València en una exposició

El Palau de Cervelló recorre la festa i els misteris del Corpus de València amb una exposició emmarcada en el projecte de difusió dels fons de la Biblioteca Serrano Morales com a patrimoni bibliogràfic de l'Ajuntament de València.
Dansa de la Moma durant la celebració del Corpus Christi en el centre de València
Dansa de la Moma durant la celebració del Corpus Christi en el centre de València
Jorge Gil - Europa Press
Dansa de la Moma durant la celebració del Corpus Christi en el centre de València

La mostra, que s'inaugura aquest dimarts, porta per nom 'Fiesta y Misterios: El Libro de las representaciones del Corpus de València' i posa en valor el manuscrit titulat 'Libro de las representaciones de los misterios que se representan en València el día de Corpus Christi...' de 1672, com a element central.

L'exposició es podrà visitar a palau de Cervelló, fins al mes d'agost, en el seu horari habitual de dimarts a dissabte, de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 i diumenges, de 10.00 a 14.00 hores, ha detallat el consistori en un comunicat.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha ressaltat que aquest manuscrit "es considera que pot ser el primer testimoniatge documental de l'escenificació dels misteris en la ciutat, que es representaven ja des de finals del segle XIII". "També conté valuosa informació sobre els textos, l'escenografia, la música i les partitures que acompanyaven aquestes funcions", ha afegit.

Tello ha indicat que per una iniciativa conjunta dels investigadors Francesc Villanueva, especialista en música antiga, Raül Sanchis, del Grup de treball 'Biografies marginals' de la Universitat de València, i Itzíar Vilar Rei, tècnica de la Biblioteca Serrano Morales, es decideix fer aquesta mostra expositiva al voltant del manuscrit dels misteris per a divulgar la seua importància en el conjunt de la Processó del Corpus.

"Un esdeveniment nascut com a solemnitat festiva i manifestació de religiositat popular, documentat ja el 1326, com a 'festa colens' de 'Corpore Christi' a les ordenacions municipals recollides al Manual de Consells", ha pronunciat.

"Per açò es realitza un recorregut expositiu a través de tres eixos temàtics: El Corpus; El Llibre de les representacions i Misteris i Teatralitat. A més, s'inclouen publicacions originals sobre el mateix tema i imatges del fons fotogràfic de Baberá Massip de l'Arxiu Històric Municipal", ha afegit.

Tello ha considerat que aquesta exposició és "una altra forma de visibilitzar la Festa Grossa de la ciutat, la festa del Corpus, que està declarada Bé d'Interés Cultural, i és la més tradicional que se celebra en els carrers de València, amb personatges mítics com la Moma, els Gegants o la Magrana".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento