Comunitat Valenciana

El festival Ruge Rosario reivindica el carrer amb 20 propostes culturals al Cabanyal-Canyamelar

El projecte cultural i artístic Ruge Rosario desplegarà, del 3 al 5 de juny, al barri valencià del Cabanyal-Canyamelar una vintena de propostes que van des de la música al clown passant per jocs creatius i gastronomia.
Archivo - Arxiu - Balconcerts al Cabanyal de València
Archivo - Arxiu - Balconcerts al Cabanyal de València
LAURA REQUENA
Archivo - Arxiu - Balconcerts al Cabanyal de València

Aquesta tercera edició de la iniciativa és "excèntrica i idiosincràtica a parts iguals" capaç d'encaixar amb l'"eclecticisme dels qui viuen i conviuen" en el districte mariner, assenyala l'organització en un comunicat.

Sota el lema 'Me llaman callle', les activitats ompliran les places del barri amb la del Rosari com a eix. "Reivindiquem el carrer com a espai de trobada i alegria, i sobre ella hem teixit una proposta artística diversa, inclusiva, de primer nivell i accessible a tot tipus de públics", afigen les impulsores de la cita, que compta amb el suport del Teatre El Musical (TEM) del Cabanyal.

Més d'una vintena de propostes construeixen un mapa sonor a colp a cumbia, hip-hop o reggae. També escènic i artístic, amb dansa, teatre, clown i art urbà. I tot açò enriquit amb esdeveniments que sumen públic, afavoreixen la trobada i construeixen eixe pretès format de festes tradicionals de barri que s'amaga després de Ruge Rosario: dels mercats artesans als jocs creatius en família, les rutes gastronòmiques o els menjars populars. En la plaça i 'a la fresca'.

La Dame Blanche, el projecte al qual dona vida l'artista cubana Yaite Ramos, revelació del rap en parla hispana, lidera el cartell musical d'aquesta edició. La seua mescla de reggae, hip-hop, dancehall i cumbia fila una proposta polirítmica que plasma la diversitat de Ruge Rosario. Eixirà a escena el dissabte 4 de juny (22.30 hores, plaça del Rosario), donant pols a un cartell que aprofundirà encara més en aquesta mateixa jornada en els sons jamaicans de la mà de Cool Up ft Francisca (Cabanyal Reggae); i que s'amplia amb els ritmes balcànics i l'essència swing del sextet valencià Ainda Não (3 juny, 21.30 hores); i les sessions de Fonki Cheff Dj, Ruge Rosario Sound System i Xino Dj.

A més, tornaran els 'balconcerts', el format mini llançat el passat any per a desafiar als sinsabores de la pandèmia, i que van triomfar entre el públic del festival. Ho faran amb Simón De Juan i Jorge Garay (4 de juny, 12.30 hores) i Ernesto Urra & Yoel González (5 de juny al migdia).

DEBUT DE LA BANDA ROSARIO

Però l'edició 2022 també va d'estrenes: naix la Banda Rosario, un projecte que 'professionalitza' el talent musical i llista de carrers dels joves del barri, i que debuta el divendres, 3 de juny, a les 20.30 hores. Cultura per al barri, feta pel barri. És el que reflecteix aquesta banda musical d'arrels 'cabanyaleres'.

Una implicació veïnal de la qual beuen altres propostes de la cita: la Ruta de la Tapa (ja en marxa pels establiments del Cabanyal-Canyamelar); la Ruta d'Aparadors i la Ruta de Balcons "per a deixar ben bonic el barri". Sense deixar un costat el propi cartell en format còmic que il·lustra el 'Me llaman calle', obra de les dissenyadores gràfiques i veïnes del Cabanyal Silvia Sánchez i Xus Pagán i que "transforma i enriqueix l'avatar rugidor de dona felina que ens identifica", expliquen des de l'organització.

Ruge en Danza és una altra de les novetats d'enguany. Una iniciativa amb la dansa com a via d'inclusió en la qual, en format Sonideros, participaran diferents comunitats de ball de la ciutat, com Forró València, Swing i Lindi Hop, Fusion i Freestyle. En aquesta proposta (4 de juny, de 19.00 a 21.00 hores) s'emmarquen els tallers de dansa contemporània Mobilitats Diverses, dirigits persones amb mobilitat reduïda i diversitat funcional, amb la col·laboració dels col·lectius Avapacer i Codifiva. Encara en la branca de la dansa, Ruge Rosario 2022 incorpora també l'actuació de la companyia Muchacha i la seua 'opera prima' del mateix nom, tota una declaració d'intencions sobre el moviment, la comunitat, la feminitat i el ritu.

El vessant més escènic fa parada teatral amb Ovolucionando, de Kancaneo Teatro. Un espectacle d'humor dirigit per Mage Arnal per a acabar amb el tabú de la menstruació, on dos òvuls transportaran al públic a l'interior de l'úter per a compartir moments únics abans de ser expulsats. Podrà veure's el dissabte 4 a les 20.00 hores al Teatre El Musical. Un dia després, el diumenge 5, aterrarà el clown de Cachito i Tomato en el bon camí.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento