Comunitat Valenciana

Comunitat Valenciana, Catalunya i Balears demanen al Govern que invertisca per igual en totes les llengües oficials

Els responsables de Política Lingüística dels governs valencià, català i balear, Rubén Trenzano, Francesc Xavier Vila i Beatriu Defior, s'han reunit en València en el marc de la Declaració de Palma que van firmar en 2017 per a reforçar vincles, coordinar accions conjuntes dins dels tres territoris i reclamar al Govern central que invertisca de manera igualitària en totes les llengües oficials.
Reunió de responsables de Política Lingüística de Comunitat Valenciana, Catalunya i Balears
Reunió de responsables de Política Lingüística de Comunitat Valenciana, Catalunya i Balears
GVA
Reunió de responsables de Política Lingüística de Comunitat Valenciana, Catalunya i Balears

Segons ha informat la Generalitat valenciana en un comunicat, en aquesta trobada han valorat el Projecte estatal de recuperació 'Nova economia de la llengua' del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital.

D'acord amb la informació feta pública, el projecte preveu una inversió de 1.100 milions d'euros, "que se centren quasi exclusivament en el desenvolupament tecnològic i l'ensenyament del castellà a estranger, i només reserva el 2,7 per cent del total de fons a la resta de llengües oficials".

Els tres responsables de Política Lingüística consideren que aquesta distribució pressupostària "no respon la diversitat lingüística de l'Estat i no tracta els parlants de totes les llengües de manera igualitària".

Així mateix, consideren que tampoc respecta que les competències en llengües diferents al castellà "corresponen de manera exclusiva als governs autonòmics". Per aquest motiu, reclamen un "redisseny" del PERTE "que tinga en compte que el 40% de la població de l'Estat viu en territoris amb una llengua pròpia i oficial diferent del castellà".

Així mateix, els tres responsables de Política lingüística han adquirit el compromís de compartir i coordinar servicis i materials en les actuacions d'acolliment lingüístic dels ciutadans ucraïnesos que reben els tres territoris.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento