Comunitat Valenciana

Plataforma per la Llengua inaugura les seues activitats de l'Any Joan Fuster

Plataforma per la Llengua se suma a la celebració de l'Any Joan Fuster amb l'organització de diferents iniciatives per a recordar a l'escriptor de Sueca (València), un dels grans intel·lectuals valencians del segle XX.
Cartell de l'Any Fuster de Plataforma per la Llengua
Cartell de l'Any Fuster de Plataforma per la Llengua
PLATAFORMA PER LA LLENGUA
Cartell de l'Any Fuster de Plataforma per la Llengua

La celebració oficial del centenari del naixement de Fuster, decretada per la Generalitat valenciana i la catalana, va començar l'1 de gener i s'allargarà durant tot el 2022. L'efemèride coincideix amb els trenta anys de la seua mort i amb els seixanta anys de la publicació de la seua obra més influent: l'assaig 'Nosaltres, els valencians', ha explicat la plataforma en un comunicat.

Per a contribuir a la seua memòria, l'ONG del valencià ja ha impulsat la creació del compte de Twitter @TuitsDeFuster, que comparteix cada dia un aforisme de l'assagista valencià. A més, durant l'any també s'organitzaran deu sorteigs de deu llibres sobre la figura de Fuster o escrits per ell mateix i es farà una trobada de 'fusterians' a València amb xarrades, menjar i actuacions de grups de cultura tradicional valenciana.

Amb el suport de la xarxa de casals i ateneus populars, també es vol que la celebració de l'Any Fuster arribe a tot el territori amb una quarantena de conferències.

Com un dels objectius de la celebració també és donar a conéixer a l'intel·lectual valencià entre les generacions més joves, l'entitat organitzarà xarrades en diferents campus universitaris amb el suport del Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA) i impartirà una cinquantena de tallers en els instituts per a explicar la figura de Fuster amb l'ajuda d'un breu documental de suport que es crearà per a l'ocasió. També per als estudiants de secundària es preveu editar un joc de cartes basat en els aforismes de l'escriptor.

Joan Fuster i Ortells (1922- 1992) va ser un advocat, poeta i intel·lectual valencià que va conrear sobretot l'aforisme i l'assaig i que va treballar durant tota la vida per la defensa de les llibertats democràtiques.

Catedràtic de literatura de la Universitat de València, també va dirigir l'Institut de Filologia Valenciana i va ser membre de l'Institut d'Estudis Catalans, el Consell Valencià de Cultura o la Institució Valenciana d'Estudis i Investigació.

A més de formar part de nombrosos jurats de premis literaris, també va rebre molts, tant de l'àmbit literari com de l'àmbit cívic: el Joaquim Folguera, el Josep Yxart, el Concepció Rabell, el Premi d'Honor dels Lletres Catalanes, el Premi de les Lletres del País Valencià, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya o l'Alta Distinció de la Generalitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento