Comunitat Valenciana

La Fundació Bancaixa de València presentarà la primera exposició conjunta d'Oteiza i Chillida

  • La mostra recull un centenar d'obres de col·leccions públiques i privades dels dos artistes bascs.
  • Estarà disponible a la seua de la institució entre el 4 de novembre de 2021 i el 6 de març de 2022.
Oteiza i Chillida a la llibreria-galeria Espelunca a Sant Sebastià. 1965.
Oteiza i Chillida a la llibreria-galeria Espelunca a Sant Sebastià. 1965.
REMITIDA FUNDACIÓN BANCAJA
Oteiza i Chillida a la llibreria-galeria Espelunca a Sant Sebastià. 1965.

La Fundació Bancaixa inaugurarà el pròxim 4 de novembre, en la seua seu a València, l'exposició 'Jorge Oteiza y Eduardo Chillida. Diálogo en los años 50 y 60', una mostra "inèdita que presentarà per primera vegada de forma conjunta l'obra de tots dos artistes bascos, marcant una fita en la història de l'art amb l'exhibició de la producció artística de dues figures clau en l'escultura europea del segle XX quasi vint anys després de la seua defunció".

La mostra, comisariada per Javier González de Durana, propiciarà un diàleg entre les seues escultures, centrat en la producció realitzada durant dues dècades en les quals Oteiza i Chillida es van conéixer, van tindre relació d'amistat i cadascun va contemplar amb atenció i interés l'obra de l'altre.

Aquesta iniciativa de la Fundació Bancaixa ha sigut possible gràcies al consens i la col·laboració aconseguits de les institucions legatàries de tots dos artistes tant la Fundació-Museu Jorge Oteiza (Alzuza, Navarra) com Chillida-Leku (Hernani, Guipúscoa, País Basc), destaca l'entitat a través d'un comunicat.

La selecció d'un centenar d'obres de col·leccions públiques i privades s'ha realitzat des d'una perspectiva cronològica, iniciant-se en 1948 amb sengles viatges -quan Oteiza torna a Espanya després de la seua llarga estada a Llatinoamèrica i Chillida es marxa a París amb la voluntat de convertir-se en escultor- i conclou en 1969 -amb la culminació de l'estatuaria del Santuari d'Aránzazu per part d'Oteiza i la instal·lació de la primera gran obra pública de Chillida a Europa davant l'edifici parisenc de la Unesco-.

Aquest serà la primera vegada que es proposa una trobada expositiva entre Oteiza i Chillida des d'eixa perspectiva de la contemporaneïtat de les obres presentades i oferint una conversa entre els seus pensaments estètics i les seues realitzacions escultòriques. La mostra revela "en peus d'igualtat les metàfores paradigmàtiques d'Oteiza i les metonímies sintagmàtiques de Chillida", avancen.

ÈXIT INTERNACIONAL

Jorge Oteiza (Orio, 1908-Sant Sebastià, 2003) i Eduardo Chillida (Sant Sebastià, 1924-2002) són dos dels artistes més rellevants de l'escultura europea del segle XX. Les seues trajectòries artístiques i vitals van ser molt diferents. Van conéixer l'èxit internacional durant els anys 50, i durant la següent dècada les seues trajectòries van prendre camins diferents.

L'exposició podrà visitar-se a la Fundació Bancaixa a València entre el 4 de novembre de 2021 i el 6 de març de 2022.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento