Comunitat Valenciana

La participació en les eleccions a rector de la UPV supera el 12% en dos hores i el vot de l'alumnat es "dispara"

Un total de 3.882 persones han votat durant les dos primeres hores en les eleccions al Rectorat de la Universitat Politècnica de València (UPV), que se celebren aquest dimarts de forma telemàtica, Així, a les dos hores d'obrir-se les urnes, ja han fet efectiu el seu vot més persones que en els comicis de 2017: un 12,3% enfront del 10,83% que va exercir el vot fa quatre anys. Es tracta d'un significatiu ascens que es deu, sobretot, a l'alumnat.
Campus de la Universitat Politècnica de València (UPV)
Campus de la Universitat Politècnica de València (UPV)
UPV
Campus de la Universitat Politècnica de València (UPV)

Segons informa la institució acadèmica, les primeres dades de participació en les eleccions a rector llancen xifres "molt positives". En concret, a les 11.00 hores, 3.882 membres de la comunitat universitària -un 12,3% del total- ja han exercit el seu dret al vot. D'ells, 804 pertanyen al personal funcionari doctor (54,77%), 1.817 a l'alumnat (6,82%), 499 a la resta de personal docent investigador (PDI, 34,92%) i 762 al personal d'administració i servicis (PAS, 40,27%).

Aquests números suposen una millorança "molt significativa" pel que fa a les dades de fa quatre anys. Amb un cens similar (31.310 al maig de 2017 pels 31.449 d'aquestes eleccions), a les onze del matí, solament havia votat aleshores un 27,5% del personal funcionari doctor, un 0,55% de l'alumnat, un 9,4% de la resta de personal docent investigador (PDI) i un 14,5% del personal d'administració i servicis (PAS).

Les dades de hui multipliquen per 12 els resultats de 2017 quant als vots emesos per l'alumnat, que és el col·lectiu on, en major mesura, es dispara la participació. En el cas del personal funcionari doctor, el vot pràcticament es duplica; resulta quasi quatre vegades (3,7) més en el sector de la resta de personal docent investigador i multiplica per més de dos les taxes (2,7) de participació del PAS de fa quatre anys.

TRES CANDIDATURES I VOT ELECTRÒNIC

La conjunció de tres candidatures -les presentades per Ángel Ortiz, José Manuel Barat i José E. Capilla- i el sistema de vot electrònic ha fet que la participació en les eleccions a rector de la Universitat Politècnica de València haja superat les marques de processos anteriors.

En les dos últimes cites amb les urnes, les eleccions van comptar amb un sol candidat, l'actual rector Francisco Mora, circumstància que probablement "va desinflar l'interés d'aquells comicis", raonen des de la universitat.

En 2013, solament el 18% de la comunitat va exercir el vot i, quatre anys després, la participació va ser encara menor, amb un 11%. Hui, els resultats parcials obtinguts a les 11 h (amb el vot del 12,3% de la comunitat universitària) ja superen les dades totals d'aquells últims comicis.

El màxim representant institucional de la universitat és triat per sufragi universal ponderat per tota la comunitat universitària. En la UPV, el sector del professorat funcionari doctor té en la seua mà el 54% del vot ponderat; el col·lectiu de l'altre personal docent i investigador compta amb un 15%; el personal de l'administració i els servicis suma un 10%, i l'alumnat representa el 21% del vot ponderat.

Les de 2021 són les cinquenes eleccions a rector de la UPV en les quals participa tota la comunitat universitària en les seues més de 50 anys d'existència, ja que abans el rector era triat pel Claustre Universitari. Els estatuts de la UPV dicten que per a ser proclamat rector en primera volta és necessària la majoria absoluta.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento