Comunitat Valenciana

Puig diu que llevar el nom d'Enric Valor a un carrer és "una ignomínia"

  • "Renunciar a ell és com renunciar a Miguel Hernández, Azorín o Paca Aguirre: incultura", afirma el president.
  • L'Acadèmia Valenciana de la Llengua lamenta que es pretenga donar una imatge del valencià com a llengua "conflictiva".
  • Mutxamel té previst votar aquest dijous el canvi de denominació de l'Avinguda Enric Valor per la d'Avinguda d'Espanya.
Retrat de l'escriptor i gramàtic Enric Valor
Retrat de l'escriptor i gramàtic Enric Valor
UNIVERSITAT DE VALÈNCIA
Retrat de l'escriptor i gramàtic Enric Valor

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha considerat que llevar el nom de l'escriptor i gramàtic Enric Valor a un carrer -tal com ha proposat l'equip de govern municipal de la localitat alacantina de Mutxamel- és "una ignomínia que no mereix".

El cap del Consell s'ha expressat així després de conéixer-se la proposta que té previst portar al ple de l'Ajuntament de demà dijous el govern de Mutxamel, integrat per PP i Cs, i que compta amb el suport de Vox, per a canviar la denominació de l'Avinguda Enric Valor per la d'Avinguda d'Espanya.

"Enric Valor no mereix una ignomínia així. Renunciar a ell és com renunciar a Miguel Hernández, Azorín o Paca Aguirre: incultura", assenyala el socialista Puig, que acompanya el seu tuit amb la cita "Els salts, en la història i en la política, solen ser desordenadors, perillosos i desgavelladors" i amb l'enllaç a la campanya que s'ha obert en Change.org per a reclamar que es mantinga el nom de l'Avinguda Enric Valor (que a les 11.30 hores de hui han subscrit ja unes 3.000 persones).

En la mateixa línia, el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha manifestat que "esborrar dels carrers per a esborrar de la història a Enric Valor és molt més que un atac a les valencianes i valencians, és un clar símptoma que aquesta societat necessita posar fre als discursos d'odi i al feixisme que acaben cristal·litzant en accions institucionals incomprensibles com aquesta".

Per això, des de la Conselleria de Cultura anuncien que se sumen a la petició realitzada pel grup parlamentari de Compromís per a reconéixer Enric Valor amb l'Alta Distinció de la Generalitat. "Sense la seua tasca, la nostra societat seria menys rica i culta, lluny d'esborrar el seu llegat cal posar-lo en valor", insisteix el titular de Cultura de l'executiu autonòmic.

L'AVL ho veu un error

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ho veu "un error" i lamenta que es pretenga donar una imatge del valencià com a llengua "conflictiva".

Així ho ha asseverat la secretària de l'ens normatiu del valencià, Verònica Cantó, qui va ser, a més, comissària de l'Any Enric Valor.

"Llegir que l'equip de govern de l'Ajuntament de Mutxamel ha acordat retirar el nom d'Enric Valor en una avinguda de la localitat, amb l'argument de rebatejar-la com a Avinguda d'Espanya, no pareix el millor exemple de tolerància i respecte per un dels grans homes de la llengua i la cultura dels valencians", ha afirmat la institució en un missatge publicat en Facebook.

"En ple segle XXI resulta poc constructiva una actitud d'aquest tipus, sense cap alternativa, i en canvi sí que diu molt de la falta de sensibilitat per la figura del lexicògraf i gramàtic de Castalla", afigen.

En aquesta mateixa línia, Verónica Cantó ha incidit, en declaracions a Europa Press, en què es tracta d'una postura que "no té sentit". "Els referents valencians són importants per als quals volem la nostra llengua i al nostre poble; pareix que hi ha decisions polítiques arbitràries i que moltes vegades no respecten la història, la literatura i la cultura d'aquest país", ha postil·lat.

Intel·lectual "inqüestionable"

Cantó fa notar que la talla intel·lectual de Valor és "inqüestionable" i recalca que "pràcticament el cent per cent dels xiquets valencians han llegit les 'Rondalles' i tots recordem amb la 'Flexió Verbal'".

Per a la integrant de l'AVL, s'està creant "conflicte de manera innecessària i alimentant una polarització que no va a cap lloc". I agrega que "és tibar i tensionar i donar sempre la imatge que el valencià és conflictiu; causa una divisió totalment estèril que es potencia per els qui tenen la responsabilitat de governar, siguen del partit que siguen".

Finalment, Verònica Cantó ha comparat la "instrumentalització" d'Enric Valor amb la qual s'ha fet amb el poeta Miguel Hernández. "És el mateix: crear un conflicte on no hauria d'haver-ho".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento