Comunitat Valenciana

Arcadi España proposa obligar els ports a destinar part dels seus beneficis a inversions sostenibles

  • Assegura que "el futur ha de ser sostenible, i per a això és necessari un canvi global i personal de consciència".
  • El conseller diu que estan treballant en distints projectes per tal d'avançar en eixa direcció.
Arcadi Espanya en imatge d'arxiu en Els Corts
Arcadi Espanya en imatge d'arxiu en Els Corts
LES CORTS /INMA CABALLER
Arcadi Espanya en imatge d'arxiu en Els Corts

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha reclamat aquest dimecres que la Llei de Ports de l'Estat obligue aquells que tenen beneficis a destinar un percentatge dels mateixos a inversions sostenibles en la seua àrea d'influència. I aquests recursos, ha dit, "es distribuiran en diàleg amb els alcaldes i alcaldesses del seu entorn".

Arcadi España ha llançat aquesta proposta durant el 'Fòrum Europa. Tribuna Mediterrània', aprofitant la presència del nou president de Ports de l'Estat, Francisco Toledo, a qui ha agraït que l'acompanye en el seu primer acte institucional des del seu nomenament.

El conseller ha assenyalat que "els ports, que són fonamentals per a la nostra ocupació, han de continuar avançant cap a la sostenibilitat i millorar la relació amb el seu entorn". En eixe context, ha explicat que estan treballant amb experiències en el Port de València per a ajudar els camions a modernitzar la seua flota de forma progressiva i que reduïsquen les seues emissions.

"Hem de comprendre que no podrem eixir d'aquesta emergència amb els mateixos models que ens han portat a ella. El futur ha de ser sostenible, i per a això és necessari un canvi global i personal de consciència", ha subratllat.

Precisament, en aquest sentit ha considerat que les renúncies de l'Autoritat Portuària de València (APV) a allargar el dic d'abric i a augmentar el dragatge del canal d'accés a la futura terminal nord de contenidors són "dues bones notícies". "El Port de València ha escoltat", ha valorat. En tot cas, el conseller sosté que correspon als tècnics valorar si amb aquests canvis segueix sent necessària una nova Declaració d'Impacte Ambiental (DIA).

Durant la seua intervenció, Arcadi España ha anunciat també que la seua Conselleria va a impulsar un Comité d'Experts juntament amb l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI) per a explorar les oportunitats en matèria de transports, mobilitat, i ordenació del territori.

I van a realitzar un projecte pilot en les carreteres de la Generalitat per a provar un "asfalt innovador" que permeta absorbir gasos contaminants que emeten els vehicles i reduir la temperatura ambiental i de la superfície del sòl. Posteriorment, es farà una anàlisi dels nivells de contaminació, amb la finalitat de conéixer fins a quins nivells es podria millorar la qualitat de l'aire emprant aquests materials en lloc d'altres convencionals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento