Comunitat Valenciana

PSPV i Compromís tracten de reconduir la crisi local

  • Ribó defineix la topada com una “qüestió de gravetat” i recolza a Grezzi en el ple.
  • Els socialistes veuen el seu vot en contra com una diferència “puntual” i tornen a votar amb Compromís.
  • El ple aprova un nou protocol sobre despeses, signatures i pagaments per a tots els ens municipals.
El alcalde de València, Joan Ribó, en el pleno de este jueves sobre la EMT.
El alcalde de València, Joan Ribó, en el pleno de este jueves sobre la EMT.
EUROPA PRESS
El alcalde de València, Joan Ribó, en el pleno de este jueves sobre la EMT.

Els socis del Govern local de València, Compromís i el PSPV, van tractar de rebaixar aquest dijous el to després de la crisi oberta arran del vot dels socialistes amb l'oposició en la comissió que investiga l'estafa de quatre milions en l'Empresa Municipal de Transports (EMT) dimecres passat.

La del dijous va ser una jornada intensa en el polític, ja que es va desenvolupar amb el rerefons d'un ple municipal convocat a instàncies de l'oposició per a abordar el frau en l'EMT, en el qual tant l'alcalde, Joan Ribó, com el president de l'empresa pública i regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, van informar sobre els primers passos donats en aquest assumpte.

Fora de l'hemicicle, Ribó va afirmar que el vot del PSPV a favor que Grezzi s'absente quan comparega algú amb relació contractual o laboral amb aquesta empresa suposa “una qüestió de gravetat”. Així, va descartar parlar directament de “crisi” de Govern a partir d'aqueixa diferència i va dir que deixaria el succeït en “una qüestió de gravetat”. “No sé si és una qüestió per a dir crisi o no. Veurem la seua evolució”, va afegir.

L'alcalde va manifestar que el succeït dimecres en la comissió de treball de l'EMT “és una cosa a la qual no estem acostumats”, ja que “no havia passat mai des que en 2015 començarem una relació” de Govern socialistes i Compromís. “Quan nosaltres arribem a un acord, aquests acords es compleixen. Al llarg dels quatre últims anys sempre s'ha votat de manera conjunta i ahir [pel dimecres] no es va votar de manera conjunta”.

Per part seua, Grezzi va afirmar en les seues xarxes socials que considera una “deslleialtat trista i preocupant” l'actitud del PSPV i va qualificar d’”atac deslleial” el vot dels socialistes al costat de PP, Cs i Vox en l'EMT. Grezzi va sostindre que en aquests quatre anys que porten governant junts, des de Compromís han sigut “molt comprensius”, però que els socialistes “han donat moltes bandades” i “han titubejat en moltes ocasions” perquè “no tenien clar el model de ciutat”. No obstant això, va dir que des de Compromís estan “disposats a reconduir la situació per a continuar complint amb el compromís adquirit amb la gent d'aquesta ciutat”, en el que suposa una rebaixa afegida de la tensió entre els socis.

També en la línia de calmar els ànims, el portaveu adjunt del PSPV –ara portaveu en funcions per l'absència de Sandra Gómez– i membre de la comissió de treball que investiga el frau de l'EMT, Ramón Vilar, va comentar també després del ple que “no hi ha tal crisi de Govern” i que “la situació no és tan dramàtica”.

Segons va afirmar, es va poder veure que en la sessió plenària els socialistes van votar el dijous els punts de l'ordre del dia al costat de Compromís i en la mateixa línia que el seu soci. “La valoració del ple és positiva. Hem demostrat serietat i lleialtat al Govern i també el nostre interés per que s'aclarisca la situació i s'intente recuperar els diners dels valencians”, va exposar.

Preguntat per les acusacions de “deslleialtat” de Grezzi cap als socialistes i per les paraules de l'alcalde que considera “una qüestió de gravetat” el vot separat de PSPV, Vilar va manifestar que ell creu que el que és “molt greu” és “que falten quatre milions d'euros dels valencians”. De la mateixa manera, va afegir que “hi ha situacions que poden posar nervioses a les persones i els porten a dir coses poc reflexionades”, i va assegurar que el seu partit té “bastant model de ciutat molt més allà del carril bici”.

Pel que fa al contingut del ple extraordinari, Ribó va exposar la seua “confiança plena” en Grezzi i no acceptarà la seua dimissió perquè ha fet una “bona gestió”, va proclamar. En l'àmbit dels acords adoptats, el Consistori va aprovar per unanimitat la compareixença de Ribó en la pròxima sessió plenària –l'ordinària del mes d'octubre– per a donar compte del succeït en l'EMT. A més, va donar el vistiplau –amb el vot a favor del Govern local i l'abstenció de l'oposició– d'un protocol obligatori per als organismes municipals sobre metodologia i responsabilitats en l'autorització de despeses, signatures i pagaments.

Una cap signava malgrat la baixa

Grezzi va revelar aquest dijous en el ple que la cap de Gestió, superior de la responsable d'administració acomiadada, signava estant “de baixa maternal” transferències perquè l'activitat de l'empresa no quedara paralitzada, encara que no estava pendent del correu.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento