Comunitat Valenciana

Només 33 dels 136 municipis valencians en risc d'inundacions té un pla d'actuació

  • Bravo assegura que la Comunitat Valenciana "amb totes les cauteles possibles està preparada".
  • La Consellera recorda que la Generalitat ofereix "tot l'assessorament i suport tècnic necessari".
  • València avança que pròximament portarà a terme un gran simulacre per a reforçar la seguretat.
Bomberos en una zona anegada de la Marina Alta
Bomberos en una zona anegada de la Marina Alta
CEDIDA - Archivo
Bomberos en una zona anegada de la Marina Alta

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha alertat aquest dijous que "només 33 dels 136 municipis valencians que estan en zones de risc mitjà o alt d'inundacions compta amb un Pla d'Actuació Municipal d'Inundacions".

Però lluny d'entrar en la crítica, la consellera ha volgut "estendre la mà" als consistoris que manquen de mesures en aquest sentit per a oferir-los "tot l'assessorament i suport tècnic necessari" a través de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), per a la confecció d'aquests plans.

Així ho ha manifestat durant la presentació de la campanya de prevenció d'inundacions, en el marc de la Jornada Tècnica sobre Planificació d'Emergències per Inundacions, que ha organitzat la Generalitat en col·laboració amb l'Ajuntament de València.

Durant el seu discurs, Bravo ha assegurat que la Comunitat Valenciana "amb totes les cauteles possibles està preparada" per a afrontar episodis de pluges torrencials aquesta tardor gràcies "al miler d'efectius i el centenar de vehicles per a evacuació i rescat" que l'Agència Valenciana de Seguretat i Emergències pot desplegar en cas que siga necessari.

La consellera ha recordat, a més, que és responsabilitat de l'Agència la coordinació del personal d'altres organismes que han d'intervindre en una situació d'emergència, com el de l'Agència Estatal de Meteorologia, les confederacions hidrogràfiques de l'Ebre, Xúquer i Segura, els sis serveis de Bombers de la Comunitat, els bombers forestals, les Forces i Cossos de Seguretat, la Unitat Militar d'Emergències, el voluntariat enquadrat en alguna de les 135 agrupacions valencianes de Protecció Civil i tots els recursos de la Generalitat en matèria d'alberg i assistència sanitària, entre altres.

"Pluges torrencials cada vegada més virulentes"

Segons Bravo, "els episodis de pluges torrencials són cada vegada més virulents a causa del canvi climàtic". "La Generalitat ha assumit que aquesta crisi climàtica no és una hipòtesi acadèmica, sinó que hui és una de les principals amenaces per a la seguretat" a les quals la Generalitat ha de fer front", ha subratllat.

Així mateix, ha insistit en la importància de la coordinació i la preparació "perquè som moltes les administracions que hem de treballar de forma conjunta i correspon a l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències la coordinació de tots els recursos".

També ha recordat que els poders públics han de fer "pedagogia de cara a la ciutadania perquè siga conscient que quan es declaren situacions d'alerta han d'assumir les indicacions dels serveis de protecció civil".

Durant la Jornada, s'ha destacat el paper fonamental dels ajuntaments en la gestió de les emergències per inundacions, tant en les labors de preemergència, realitzant el seguiment de les pluges i observant els punts més problemàtics del terme municipal, com durant l'episodi de mal temps. També s'han abordat les tasques que realitzen els ajuntaments en prevenció amb especial atenció a la neteja del clavegueram i els sistemes de drenatge de la via pública.

Un gran simulacre a València

Des de l'Ajuntament de València, -que en 2018 va aprovar el seu Pla d'Actuació Municipal davant el Risc d'Inundacions i ja va haver d'activar-lo en dues ocasions durant els episodis de pluges intenses de la passada tardor-, el regidor de Seguretat Ciutadana, Aarón Cano, ha valorat que aquest document constitueix "una eina que facilita la coordinació i l'actuació davant aquest tipus d'eventualitats".

L'edil ha aprofitat per a destacar la labor dels serveis municipals d'emergència, i ha assegurat que per al consistori "és una prioritat garantir la seguretat i el benestar de la ciutadania davant aquest tipus de riscos".

A més, ha subratllat la importància de la informació, "un instrument eficaç i un complement necessari a les labors dels equips d'emergència, que ajuda a pal·liar els efectes de possibles desastres naturals, ja que hui dia la majoria de la població disposa de mitjans per a accedir a ella".

L'edil ha anunciat que es preveu organitzar "un gran simulacre d'emergència a la ciutat, amb l'objectiu de fer un diagnòstic de l'estat dels dispositius a València, i estar preparats davant qualsevol contingència, així com demostrar la nostra capacitat de reacció i resposta". Encara no hi ha data concreta per a però serà "en els pròxims mesos", ha avançat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento