Comunitat Valenciana

Compromís, Unides Podem i PSPV s'enfronten en Twitter per la taxa turística

  • Ferri ha eixit en defensa de la mesura i Podem li replica que Compromís la va rebutjar l'anterior legislatura.
Un gran número de personas han acudido a la playa de la Malvarrosa (Valencia) para disfrutar del buen tiempo de estos días festivos.
Un gran número de personas han acudido a la playa de la Malvarrosa (Valencia) para disfrutar del buen tiempo de estos días festivos.
Kai Försterling / EFE
Un gran número de personas han acudido a la playa de la Malvarrosa (Valencia) para disfrutar del buen tiempo de estos días festivos.

Compromís, Unides Podem i PSPV han mantingut aquest dimecres a Twitter un intens debat per raó de la taxa turística, després que el portaveu de la coalició, Fran Ferri, haja eixit "en defensa de la taxa turística", al que el diputat d'Unides Podem Ferran Martínez ha contestat que ells van proposar incloure-la en el Botànic II i Compromís "es va oposar, sumant-se al PSOE". El socialista Manolo Mata ha apuntat que va oferir reflectir una taxa municipal discrecional que Podem no va recolzar.

L'intercanvi de parers ha començat quan Ferri ha compartit en el seu compte de Twitter l'enllaç a l'article que firma en eldiario.es titulat 'En defensa de la taxa turística', amb un extracte del text: "Parlem clar, no és el moment de guardar en el calaix una bona idea com la taxa turística. No deixem passar aquesta oportunitat de millorar la vida dels valencians. Eixa serà nostra millor targeta de presentació per a qui ens visite".

En l'article, Ferri explica que davant l'inici de la temporada d'estiu s'ha reobert el debat entorn de la taxa i "desgraciadament algunes veus que tradicionalment han defès la implantació ara assenyalen que potser no siga el moment o que no ha de ser prioritària". "No és moment de guardar en el calaix una bona idea" com aquesta, agrega.

Apunta que després de les negociacions del Botànic II té clar que "hi ha un terreny per al consens d'una majoria parlamentària per a impulsar una normativa que permeta implantar la taxa als ajuntaments que ho desitgen" si no és possible traure endavant una taxa autonòmica amb un tram municipal.

Ferri també adverteix que és necessari el diàleg amb tothom però "sense caure en la trampa d'un suposat requisit del consens" perquè "segurament no existeix ni existirà la unanimitat absoluta per a implantar un impost d'aquestes característiques" perquè "no existeix cap política en la qual estiguen d'acord tots els agents afectats". Per açò, advoca per buscar un acord en el Botànic amb "ambició i realisme".

"Estic convençut que quan portem uns anys amb aquesta mesura en marxa, i una vegada comprovat el seu èxit (...) ens preguntarem per què tardàrem tant de temps a decidir-nos", conclou.

"Arrogància i pulletes"

Ferran Martínez ha contestat el tuit de Ferri recordant que Podem va proposar incloure la taxa turística en el programa de govern del Botànic II i Compromís "es va oposar, sumant-se al PSOE", i que podria estar vigent des de 2018 "si Compromís no haguera contribuït a tombar la seua tramitació en Les Corts".

Ferri ha replicat que ell estava en eixe moment en la negociació i no va ser així però, en qualsevol cas, s'ha mostrat partidari de "parlar de futur". "Hi ha terreny per a l'acord i hem d'aprofitar-ho entre tots. El vostre impuls va ser i segueix sent necessari", ha afirmat.

Ferran Martínez ha continuat la conversa: "Fran, ni la vau proposar, ni ens vau donar suport, ni vau apostar per una redacció mínimament recognoscible de la proposta. D'acord amb parlar de futur, però sense arrogància i sense pulletes serà més fàcil".

Davant aquestes paraules, Ferri ha insistit que van recolzar la taxa i van treballar "buscant el consens botànic i no va ser possible", i ara planteja tornar a intentar-ho. "No sé on veus arrogància o pulletes per la meua banda".

Mata i Estañ

També el secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha reaccionat en Twitter, assenyalant que "quan es va plantejar l'oportunitat ni Compromís ni PSOE van recolzar. Tant de bo ara sí una proposta de sostenibilitat turística i no disputa per banderes".

El portaveu del PSPV en Les Corts, Manolo Mata, també ha entrat al debat assegurat que van oferir "un impost municipal discrecional per als ajuntaments i es va descartar". Ha agregat que en el pacte del Botànic II van oferir incloure eixa taxa municipal i Podem "va retirar la qüestió".

"Clar perquè, com vam dir, acceptar una taxa municipal, discrecional i sense finalitats concretes en el mediambiental i social no té res a veure amb la proposta ni amb els canvis que necessitem", ha replicat Estañ.

La "por" d'aplicar-la

La regidora de Compromís en l'Ajuntament de València Isabel Lozano ha agregat que tenen clar que "una taxa turística implica defendre millor el territori, la vida en els nostres barris i fer possible un turisme atractiu i sostenible a nivell social i mediambiental". "A què tenen por PSPV i Podem?", ha preguntat.

Ha respost la diputada de Podem i secretària primera de la Mesa de Les Corts, Cristina Cabedo, que ha apuntat que cada dia li sorprèn més "el que es pot arribar a fer per a eixir en titulars", per a agregar: "De devò esteu preguntant a Podem quina por té d'aplicar la taxa turística quan l'heu estat bloquejant durant tota l'anterior legislatura per a no discutir amb els qui governàveu? De veres, açò no és precís".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento