Comunitat Valenciana

Satse alerta del tancament de 3.000 llits d'hospital a l'estiu i Sanitat ho nega

  • Els hospitals valencians són els que més places perdran aquest estiu, denúncia el sindicat.
  • Des de CC OO adverteixen que La Fe tancarà fins a 222 llits i estarà abocat al “col·lapse”.
  • Una de les conseqüències d'aqueixes retallades serà la massificació en els serveis d'Urgències. 
  • La Conselleria rebutja el tancament massiu de llits: “És una dada rotundament falsa”.
Camas nuevas en el Hospital Arnau de Vilanova de València
Camas nuevas en el Hospital Arnau de Vilanova de València
GVA - Archivo
Camas nuevas en el Hospital Arnau de Vilanova de València

El sindicat d'infermeria Satse va denunciar aquest dilluns les “retallades d'estiu” en els serveis autonòmics de salut, que suposaran el tancament d'almenys 12.700 llits als hospitals espanyols i un problema “per a la seguretat i la salut dels ciutadans”. La Comunitat Valenciana serà, amb molta diferència, la més afectada per aqueixes retallades estiuenques, doncs, segons aquesta organització, perdrà 3.000 llits, un 23,6% del total. A molta distància li segueixen Catalunya (1.900 llits), Andalusia (1.800) i Madrid (1.400).

“Continuar afirmant que no tanquen llits sinó que adeqüen l'oferta assistencial a la demanda és un insult a la intel·ligència. Es tracta, ni més ni menys, d'estalviar diners a costa de l'atenció sanitària”, va manifestar aquest dilluns el sindicat d'Infermeria.

Una conseqüència negativa del tancament de llits és la massificació en els serveis d'Urgències, obligant els professionals a atendre els pacients, en moltes ocasions, en zones no habilitades per a això, com els corredors. També augmenta l'índex de malalts que no són atesos en la unitat corresponent a la seua patologia, la qual cosa deteriora la qualitat de l'assistència rebuda.

“Els serveis sanitaris segueixen sense voler entendre que les persones no trien la data de l'any en la qual posar-se malaltes i a l'estiu, com en qualsevol altre moment, necessiten ser atesos amb qualitat”, van subratllar des de Satse.

A aqueixa reducció de places hospitalàries s'afig la falta de personal a l'estiu. Els infermers van denunciar que no se substitueix convenientment als professionals que se’n van de vacances i, per tant, els que es queden han de treballar amb una major sobrecàrrega laboral. Els percentatges de contractació de suplències no arriben ni al 50% en alguns centres.

És el cas de la Fe, hospital de referència de València, que només cobrirà el 47% de places de zeladors en els pròxims mesos, segons el sindicat CC OO. La substitució d'auxiliars d'infermeria arribarà al 55% i la d'infermers serà del 59%. A més, La Fe tancarà 222 dels seus 605 llits a l'agost (134 al juliol i 118 al setembre), una dada que abocarà “al col·lapse” a aquest hospital, van alertar des del sindicat: “Tenint en compte que la nostra ocupació mitjana durant l'any és del 90% i que en període estival València compta amb una gran massa de turistes, la qual cosa ens trobarem és un col·lapse en Urgències de conseqüències impredictibles. De fet, al juny, l'hospital ha tingut una ocupació quasi del 100% i ens hem trobant diàriament pacients que es queden en Urgències per falta de llits”, van afirmar.

Poc després de fer-se pública la denúncia dels sindicats, la Conselleria de Sanitat va eixir al pas per a negar les dades. “És rotundament fals que es vagen a tancar 3.000 llits als hospitals de la Comunitat aquest estiu”, va dir el departament que dirigeix Ana Barceló, que va puntualitzar que hi haurà operatives “un major número respecte a l'any passat”. La Conselleria va ressaltar que “no es pot sumar el total de llits tancats en els mesos de juliol, agost i setembre com si es tractara de llits diferents, un error que aquest sindicat (Satse) ja va cometre l'any passat”.

L'administració autonòmica va detallar que “el percentatge més baix de llits funcionant aquest estiu –llits hospitalaris actius– serà del 87,95% el mes d'agost”, la qual cosa significa que “el mes en què més percentatge de llits es tanquen hi haurà un 12,05% menys”.

“En total, els llits hospitalaris actius al juliol seran el 90,7% del total, a l'agost el 87,95%, i al setembre el 92,03%. Aquestes dades permetran comptar amb un major nombre de llits operatius que en 2018 –juliol (90,75%), agost (86,02%), i setembre (90,81%)–“, va destacar Sanitat. La Conselleria va apuntar també que enguany destinarà 61,3 milions d'euros, “4 més que l'any passat”, al reforç de plantilles.

20.000 infermers valencians prescriuran medicaments 

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha signat una resolució per a acreditar a més de 20.000 infermers valencians –aquells amb més d'un any d'experiència professional– per a la indicació, l'ús i l'autorització de la dispensació de medicaments. La Comunitat es converteix així en la segona amb més professionals acreditats per a la prescripció, per darrere d'Andalusia.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento