"Hem invertit als barris i falta ara agilitar tràmits municipals"

  • Entrevista a l'alcaldessa de Badalona que avui dijous deixa el càrrec per marxar de senadora a Madrid.
  • Ocupava l'alcaldia des de 1999 quan va substituir al també socialista Joan Blanch.
  • Arqué destaca del seu mandat la feina feta als barris.
  • CONSULTA AQUÍ MÉS NOTÍCIES DE BARCELONA.
Maite Arque, al seu despatx de l'ajuntament de Badalona. (Miquel Taverna)
Maite Arque, al seu despatx de l'ajuntament de Badalona. (Miquel Taverna)
MIQUEL TAVERNA
Maite Arque, al seu despatx de l'ajuntament de Badalona. (Miquel Taverna)

La calma presideix l'alcaldia de l'ajuntament de Badalona. A les estanteries llueixen fotos familiars de l'alcaldessa, Maite Arqué; d'ella amb José Luís Rodríguez Zapatero i Pasqual Maragall; amb José Montilla... Però Arqué marxa. Avui renuncia al càrrec municipal per ser senadora a Madrid. Diu que la seva família està contenta: "així podré passar els caps de setmana amb ells".

Com porta el compte enrere?

Acabant de signar coses i solucionant temes. Avui tinc una reunió amb la regidora de Serveis Socials...

Porto la meva marxa emocionadament perquè la política local és la més directa
Està emocionada?
Sí. Ho porto emocionadament, perquè la política local és la més directe. Els ulls se'm neguen de tant en tant. ¡Són molts anys!


29 a l'ajuntament i gairebé 10 a l'alcaldia...
Sí. És una part molt important de la meva vida, tant laboral com personal. He sigut mare i àvia estant dins de l'ajuntament. Són moltes experiències i he crescut molt amb la ciutat, i t'emociona.

Marxa satisfeta?

Personalment, sí. Hem viscut etapes de molta creativitat. Ara recordo com era Badalona i com ha canviat, i me n'adono de què els polítics locals hem fet molta feina en els ajuntaments democràtics.

I com a alcaldessa?

Marxo amb alguns objectius complerts i d'altres començats que faran possible la Badalona que vull i que ens mereixem. Marxo amb la idea del que he fet i amb el que deixo encarrilat.

M'agrada estar amb la gent, treballo per a ells. Aquesta idea mai no m'ha abandonat
De què està més orgullosa?

Sobretot crec que he sabut marcar els objectius d'una ciutat on ha seguit creixent l'espai industrial, s'ha tirat endavant el port... I a l'hora hem fet un gran esforç d'inversió en els barris.

I del que menys?

No he sabut fer o no he aconseguit montar una nova organització a l'Ajuntament.

En quin sentit?

Per exemple, en l'agilització dels tràmits. He fet un nou edifici, estic segura que ho facilitarà, però m'hauria agradat dur-ho jo a terme. Tampoc he pogut acabar el procés d'informatització. Ho deixo encarrilat però... Això és el que hem deixa més enfadada.

Per manca de diners?

No només. També és un tema d'organització.

He sigut mare i avia estant dins de l'Ajuntament. He viscut moltes experiències
Com li arriba la proposta per anar a les llistes pel Senat?

Jo tenia clar que aquest era el meu últim mandat i la persona que anava en el meu lloc al Senat no s'hi presentava. M'ho van propasar i vaig pensar que era un espai molt digne, molt noble. Crec que tinc coses a aportar i deixar espai a la nova generació que crec que ha de governar la ciutat.

Com se sent fent aquest salt polític?

Sempre he sigue molt atrevida. Haver tirat endavant el port va ser un gran atreviment. I viatjar no em preocupa gens. M'agraden les noves experiències i els nous objectius. Les meves filles i el meu company van pensar que això em donaria una mica més possibilitat de estar amb la familia els caps de setmana, que fa molt de temps que no els tinc lliures.

Com anirà, en pont aeri o ave?

Doncs l'altre dia vaig tornar amb l'ave i la veritat és que és molt còmode. Crec que el faré servir molt.

Què aportarà al senat?

Pot ser important la meva implicació en la comissió sobre administracions, perquè la meva experiencia em fa veure que de vegades surten lleis i s'ignora una mica els pressupostos dels ajuntaments, no se'ls té en compte.

Quins problemes té un ajuntament com el de Badalona?

Els ajuntaments grans no podem satisfer les condicions que demanen dels professionals que de vegades necessitem. Això hauria de canviar.

Quin consell li dona al nou alcalde?

Que la gent tingui la visió que l'alcalde és una persona pròxima. Que tingui clars els seus objectius, cap a on va, que sigui honest amb tot el que fa (per això defenso que sigui ell) i mantenir la confiança de la gent amb el seu alcalde i el seu ajuntament.

Biografia

Neix el 17 de juny del 1943 a Badalona. Va ser regidora de l'ajuntament des de les primeres eleccions municipals, al 1979, i alcaldessa des del 1999. Té tres filles. De jove va treballar a la xarcuteria familiar. Viatjarà a Madrid amb l'AVE.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento