Comunitat Valenciana

El PSPV li lleva al PP la Diputació de Castelló i manté València

  • Els populars van aconseguir resistir només a Alacant, mentre que el feu de Fabra es tiny de roig 24 anys després.
Ple de la Diputació de València d'este dimarts
Ple de la Diputació de València d'este dimarts
EUROPA PRESS
Ple de la Diputació de València d'este dimarts

“Un triomf històric”. Així van qualificar aquest dilluns des del PSPV els resultats de les eleccions d'aquest passat diumenge, que deixen als socialistes com a clars vencedors en la Comunitat: van aconseguir mantindre la seua hegemonia en la Diputació de València i, tot i haver d'esperar fins a l'últim segon dels recomptes per l'atapeïts que estaven els resultats, també van aconseguir recuperar Castelló.

“És una notícia que podem qualificar d'històrica perquè la Diputació de Castelló va ser on es va assentar el poder del PP amb Carlos Fabra”, va celebrar el secretari d'Organització del PSPV, José Muñoz. Per això, el socialista creu que “per als socialistes que han estat tant temps barallant contra aqueix model corrupte de fer política ha sigut un triomf històric”.

D'aquesta manera, en la Diputació de València, el PSPV va obtindre 13 diputats provincials; el PP, huit; cinc van ser per a Compromís, Ciutadans va aconseguir fer-se amb tres, un va ser per a Vox i un altre per a la Vall ens Unix, el partit de l'expresident de l'entitat Jorge Rodríguez, que va ser apartat del PSPV-PSOE després de ser investigat per presumpta corrupció en el cas Alqueria. Mentrestant, EU i Podem van perdre el seu únic representant i es queden fora aquesta legislatura.

Pel que fa a la de Castelló, encara que la pugna va estar renyida fins a donar per finalitzat l'escrutini, aquest li va atorgar als socialistes 12 diputats, el PP va perdre tres diputats i va obtindre 11, Ciutadans va mantindre els seus dos escons i Podem va perdre també en aquesta província el seu representant, per la qual cosa queda d'aquesta manera fora de l'hemicicle provincial, igual que Vox.

No obstant això, per a aconseguir una la majoria absoluta – que a València se situa en 16 escons i a Castelló en 14–, el PSPV-PSOE necessita comptar amb el suport de Compromís en totes dues diputacions, encara que no necessitaria, en el cas de València, el suport del diputat aconseguit per la Vall ens Uneix per a mantindre el govern d'esquerres liderat pels socialistes.

Pel que fa a Alacant, els populars només van aconseguir resistir en aquesta diputació, on van obtindre 15 seients, els mateixos que en els comicis de 2015. Això converteix al PP en la formació amb major representació en la corporació provincial, per davant de PSPV, que va sumar 13 (dos més que en les eleccions anteriors); Ciutadans, que tindrà dos representants (un més), i Compromís, que va aconseguir fer-se amb un (perd dos en quatre anys).

No obstant això, el PP haurà de buscar acords per a mantindre el control de la corporació provincial ja que la majoria absoluta se situa en 16 escons. Després de la constitució dels ajuntaments i la presa de possessió dels nous alcaldes, les diputacions seran les últimes institucions a formar-se i donar inici a la nova legislatura, en un període que abasta des de finals del mes de juny fins a mitjan juliol.

Rodríguez agrana al PSPV a Ontinyent 

L'alcalde d'Ontinyent i expresident de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, va arrasar el 26M amb el seu nou partit, La Vall ens Uneix, en obtindre 17 regidors i deixar fora de l'Ajuntament a la seua anterior formació, el PSPV, que va abandonar arran del cas Alqueria.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento