Comunitat Valenciana

PhotOn Festival crida a agitar la consciència contra l'opressió a la dona

  • La iniciativa busca promoure una reflexió sobre els seus problemes socials a través de les imatges.
  • L'organització proposa exposicions i diverses conferències a la ciutat per a aprofundir en aquests temes.
Cultura.- PhotOn Festival crida a agitar les consciències contra l'opressió a la dona
Cultura.- PhotOn Festival crida a agitar les consciències contra l'opressió a la dona
EUROPA PRESS
Cultura.- PhotOn Festival crida a agitar les consciències contra l'opressió a la dona

La novena edició de PhotOn Festival, el Festival Internacional de Fotoperiodisme i fotografia documental, crida a agitar consciències contra l'opressió a la dona i promoure una reflexió sobre els seus problemes socials a través del llenguatge universal i la força de les imatges.

La directora del Festival, Tania Castro, ha presentat aquest dimarts aquesta edició, amb el lema 'Agitadores de consciència', que fins a l'11 de maig proposa conferències, exposicions, projeccions nocturnes, tallers i un visionat del treball dels finalistes de la Beca PhotOn 2019 en el Centre Cultural La Nau de València encara que el certamen es prolongarà fins a juny.

Una dona encaixada en un vestit negre de la talla 38 que no li està, de la fotògrafa Yolanda Domínguez, serveix com a foto de portada d'aquest festival convertida així en metàfora de la pressió que pateixen les dones en la societat actual, que "les obliga a encaixar en aquesta talla sense respectar la diversitat del cos femení". "I la que no encaixa no és acceptable", assenyala Castro. No obstant açò, la dona "molt valenta, diu mirant-te als ulls: "Ja està bé, tinc carns i sóc magnífica", explica la directora.

Castro ha assenyalat que aquesta instantània té "gran força" perquè serveix per a reivindicar que és el moment de reflexionar sobre la democràcia actual, que "no és tal perquè estem cada vegada més oprimides sota una llibertat que és simplement un miratge".

En aquesta edició totes les exposicions són de dones excepte la de 'DesTieRRRadas' de Pedro Armestre, però que s'endinsa en els problemes de les dones de Centreamèrica i Àfrica que s'enfronten als interessos de grans empreses en la seua defensa del dret a la terra, a l'aigua i a altres recursos naturals.

La mostra col·lectiva 'Agitadores de conciencia' dona veu a 14 fotògrafes: Natalia Sancha, Núria López, Hanna Jarzabek, Anna Surinyach, Eva Máñez, Ana Jiménez Remacha, Estela Sanchis, Raquel Ferrero, Carmen Sayago, Mariona Giner, Fotolateras, Ana Yturralde, Ana Jiménez, Irene Bernad i Bárbara Traver, que han enviat la imatge que han escollit acompanyada d'un text propi de denúncia.

Aquestes instantànies podran veure's també en les marquesines i els busos de l'EMT i les tanques de metro perquè servisquen d'altaveu a les reflexions que proposen aquestes denúncia que "qualsevol pot entendre perquè una imatge no necessita llenguatge". Llano, PhotOn Worlwide i Jarque, la càmera i la vida, una mostra que s'inaugurarà al juny i s'ha realitzat juntament amb el Museu València d'Etnologia completen les exposicions d'aquesta edició.

La fotògrafa Eva Máñez ha exposat que la presència de la dona en el fotoperiodisme era "anecdòtica" fins a fa molt poc, inclòs en la premsa diària, per la qual cosa encara és prompte per a veure si aquesta mirada femenina és "diferent". "Però el futur és nostre i l'hem d'escriure", ha reclamat.

En eixe sentit, Estela Sanchis ha aclarit que les dones "no solament parlen de coses de dones" sinó que són "dones que tenen molt a aportar". Per açò, ha reclamat "agitar consciències per a ser conscients de la nostra posició". D'igual manera, Liza Ambrossio ha explicat que el seu treball se centra a "fer una incisió al masclisme exercit per les dones" per a "entendre tots els dimonis que tenim dins com a societat".

Fotoperiodistes pel món

A més, en aquesta edició es comptarà amb les conferències de Pedro Armestre i Almudena Moreno, Liza Ambrossio, Anna Surinyach, Eva Máñez, i Yolanda Domínguez. "Les dones tenim molt a dir. Hi ha moltíssimes fotoperiodistes treballant per tot el món sobre temes molt complicats i no es visibilitza suficientment el seu treball", ha reivindicat la directora del certamen.

La IX edició del festival compta amb el patrocini de la Fundació la Cañada Blanch i amb el Centre Cultural La Nau com a seu oficial i per als premis de la Beca PhotOn Festival amb La imprenta GC, One Shot Hotels i Sigma. A més, com a col·laboradors i mediapartners amb l'Ajuntament de València, EMT València, Metrovalencia i Cervesa Turia com a cervesa oficial. BecaPhoton concedeix cinc premis valorats en un total de 8.000 euros.

El guanyador de la Beca Photon Festival 2019 rebrà un premi econòmic de mil euros i la producció d'un mínim de 100 llibres per part de la ImprentaCG i un objectiu Sigma. A més, augmenta la promoció internacional creant un nou premi expositiu amb Luz del Norte, Monterrey-Mèxic. El premi de promoció europea, #PremioPhenBecaPhoton, en aquesta edició vé de la mà de Photo Romania Festival que produirà una exposició per a exposar-la en la seua edició 2020 a Romania.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento