Comunitat Valenciana

La Marxa al Valle de los Caídos exigirà l'exhumació de Franco i "reconvertir-ho en lloc de memòria"

  • La Coordinadora Valenciana en Defensa de les Víctimes de Cuelgamuros, formades per diverses entitats i associacions en defensa de la memòria històrica, ha presentat aquest dimarts la marxa contra el Valle de los Caídos que exigeix, entre altres coses, "l'exhumació de Francisco Franco i Primo de Rivera" i "reconvertir l'espai en un lloc de memòria i de veres".
Basílica del Valle dels Caiguts
Basílica del Valle dels Caiguts
Europa Press - Europa Press - Archivo
Basílica del Valle dels Caiguts

La marxa, que va començar a organitzar-se a la fi d'any i està convocada en diversos punts de l'Estat, eixirà de València el pròxim dia 5 de maig "en defensa de les víctimes allí enterrades" i amb la finalitat d'aconseguir "la possibilitat de donar-los una sepultura digna", han explicat a Europa Press fonts de l'organització.

Els promotors de la iniciativa també reivindiquen "convertir l'espai en un lloc de memòria, de veritat i de reconciliació" i expliquen que "no es tracta d'obrir ferides, sinó de tancar les que mai s'han tancat".

Sobre l'anunci del Govern que l'exhumació de les restes del dictador tindrà lloc el 10 de juny, han comentat que "pareix una miqueta electoralista, es diu des de l'any passat" i incideixen que "s'hauria de fer és igual el govern que estiga, per la qual cosa fa falta consens", però també apunten que "si en qualsevol moment hi ha un govern fort que puga fer-ho, que es faça ja".

D'altra banda, també han assenyalat que "davant l'auge de la ultradreta, que ja és una realitat amb partits com Vox, eixe tipus de mausoleus que exalten la figura de dictadors els encoratgen i es converteixen en un lloc de pelegrinatge". "Tots els anys veiem marxes d'ultradreta al Valle de los Caídos", afegeixen.

Unes altres de les reivindicacions que l'organització cita en el seu manifest són "la derogació de la Llei d'Amnistia de 1977", que segons apunten, "permet que molts criminals siguen condecorats amb medalles, pensions i fins i tot podrien estar encara en les estructures de l'Estat".

AUDITORIA DE COMPTES

Així mateix, també demanen "l'expulsió, prèvia auditoria de comptes i béns, dels frares benedictins" i que es lliure "a l'Estat i al poble en general la documentació sobre les persones enterrades en el Valle de los Caídos, actualment a poder de l'abat del monestir".

Respecte a les exhumacions de les víctimes, exigeixen que "es duguen a terme fent proves d'ADN per a la posterior judialització dels assassinats" i que tot el procés "estiga acompanyat per persones de l'ONU expertes en genocidi i desaparicions forçades".

Així mateix, reclamen "una condemna pública i amb conseqüències del colp d'estat de 1936 i del règim franquista per part de l'Estat espanyol i totes les institucions i organitzacions que formen part del mateix".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento