Comunitat Valenciana

Casa Caridad alerta d'un augment de la pobresa

  • L'associació va atendre de mitjana en 2018 a 300 persones al dia, la xifra més alta dels últims 5 anys.
  • L'any passat va augmentar un 44%, amb “notable pujada” de dones, joves i migrants.
  • Aquestes dades reflecteixen que “cada vegada hi ha més persones en situació d'exclusió social”.
CASA CARIDAD ADVIERTE DEL AUMENTO DE MUJERES Y JÓVENES EN SITUACIÓN DE VULNERABI
CASA CARIDAD ADVIERTE DEL AUMENTO DE MUJERES Y JÓVENES EN SITUACIÓN DE VULNERABI
CASA CARIDAD
CASA CARIDAD ADVIERTE DEL AUMENTO DE MUJERES Y JÓVENES EN SITUACIÓN DE VULNERABI

Cada vegada més dones, joves i migrants necessiten assistència social per a poder sobreviure, i 2018 ha sigut un any complicat per a ells. Així ho reflecteix l'anàlisi de vulnerabilitat presentat aquest dimarts per Casa Caridad València. Durant l'any passat, el nombre de persones ateses en el seu menjador social es va incrementar un 44%, la qual cosa suposa una mitjana de 300 al dia.

Aquesta xifra, que comença a ser “alarmant”, és la més alta registrada per la institució humanitària en els últims cinc anys (des de 2013) i marca una tendència dels últims mesos que reflecteix que “cada vegada més persones es troben en situació d'exclusió social”, segons va afirmar el president de l'organització benèfica, Luis Miralles.

Casa Caridad ha registrat així mateix un augment significatiu en tots els perfils que acudeixen a l'entitat, ja siga per gènere, origen o edat. En l'últim any s'han duplicat els usuaris entre 18 i 30 anys sense treball i amb poques opcions de millorar la seua situació. A més, quasi el 80% dels atesos estan en edat laboral (de 18 a 60).

Sobre aquest tema, la directora gerent de Casa Caridad, Guadalupe Ferrer, va explicar que “especialment preocupant” és l'augment del col·lectiu entre 18 i 30 anys. “Es tracta de persones joves, la gran majoria estrangers, nouvinguts a València, sense treball i amb dificultats d'inserció laboral, una cosa que pot derivar en una situació de cronicitat”.

Miralles també va mostrar la seua preocupació sobre aquest tema, ja que estem “en un moment delicat on veiem que la pobresa s'està agreujant en les persones més vulnerables”. Va reclamar “més recursos i suport per a continuar construint amb els treballadors socials i voluntaris una xarxa de suport perquè els més desfavorits isquen d'aquesta situació i tornen a reintegrar-se com a part activa de la societat”.

Casa Caridad ofereix ajuda alimentària durant dues hores de servei ininterrompudes, de dilluns a diumenge, en el seu centre del Passeig de la Petxina, on realitzen a més un seguiment del cas de cada persona i una intervenció social personalitzada.

“Cada vegada més persones vénen cada dia per a usar els nostres serveis més bàsics, com a menjar o higiene, però també per a obtindre un suport personalitzat a les seues necessitats que els permeta buscar treball, accedir a un habitatge, programes de recuperació personal o informació sobre els tràmits d'accés a ajudes socials amb la finalitat de millorar la seua situació i afavorir la seua reinserció en la Societat”, va explicar Luis Miralles.

El fact sheet (fulla de dades) elaborat pels treballadors socials de Casa Caridad també ressalta que creix tant el nombre d'homes, en un 40%, com el de dones, que ho fa en un 55%. L'augment d'aquestes ve acompanyat del de menors, que ja representen el 13% dels usuaris que acudeixen al menjador social.

La responsable de Treball Social del centre de Petxina, Elena Ferrer, va explicar que moltes de les dones tenen “un xicotet suport econòmic, amb treballs poc estables, com en el servei domèstic, que els fa continuar sent dependents de Casa Caridad en molts aspectes per a tirar avant a les seues famílies cada dia”.

Respecte a l'origen, el nombre d'espanyols sense recursos ha augmentat un 8,4% i el seu pes se situa en un 30% del total d'usuaris de Casa Caridad. La gran majoria d'aquestes persones superen els 50 anys, no tenen treball, presenten algun problema mental o addicció a l'alcohol o drogues, i no compten amb una xarxa de suport familiar.

L'increment més important s'ha produït en les persones migrants, que creixen un 66%. Principalment són persones que estan uns dies a València de pas per a anar-se a altres llocs a continuar la seua vida, especialment de països subsaharians que aprofiten la seua estada per a fer treballs temporals.

Així mateix, acudeixen estrangers que sol·liciten protecció internacional amb la idea de quedar-se més temps a València. Aquests procedeixen sobretot de Llatinoamèrica o Europa de l'Est, amb una xarxa de suport per a allotjar-se i a la recerca d'un treball estable. Geòrgia, Rússia, Ucraïna, Cuba o Colòmbia són alguns dels països on el nombre d'usuaris ha crescut més en l'últim any.

Els usuaris espanyols pugen 

Amb tot, la nacionalitat amb més usuaris és l'espanyola, i continua creixent: en 2018, un 8,4% més. La majoria superen els 50 anys, no tenen treball, presenten algun problema mental o addicció a l'alcohol o drogues, i no compten amb una xarxa de suport familiar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento