Comunitat Valenciana

Agricultura detecta nous positius de Xylella en la mateixa zona d'Alacant

  • L'àrea demarcada ha passat de les 87.832 hectàrees de l'anterior actualització a les 101.003 ha actuals.
  • Els positius es troben principalment en ametlers però per primera vegada s'ha donat un cas en albercoquer.
Xylella
Xylella
LA UNIÓ - Archivo
Xylella

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha informat a les organitzacions agràries, cooperatives, operadors i viveristes de la Comunitat Valenciana de la detecció de nous positius per Xylella fastidiosa en la mateixa zona del nord d'Alacant.

L'àrea demarcada s'ha ampliat cap a l'est i nord-oest passant de les 87.832 hectàrees de l'anterior actualització a les 101.003 ha actuals. Les parcel·les afectades se situen en els termes d'Alcanalí, Benissa, Calp, Faxeca, Famorca, La Vall d'Alcalà, Llíber, Parcent, Tàrbena, Xaló i, com a novetat, Teulada, Xàbia, Dénia i Poble Nou de Benitatxell.

En la reunió han participat la titular del ram, Elena Cebrián, el secretari autonòmic d'Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, i el director general, Roger Llanes, que han detallat les dades sobre aquesta malaltia vegetal als representants d'AVA, La Unió, UPA, COAG, Cooperatives Agroalimentàries, Comité de Gestió de Cítrics i ASFPLANT.

En la zona afectada continuen les tasques de vigilància mitjançant prospeccions i mostrejos i els últims positius es troben dins de l'actual zona demarcada, són de la mateixa subespècie múltiplex i es tornen a correspondre principalment amb plantacions adultes d'ametler.

No obstant açò, per primera vegada s'ha donat el cas d'un exemplar d'albercoquer infectat. Es tracta d'un exemplar aïllat, envoltat per ametlers afectats per Xylella, la qual cosa evita que puga estendre's a més unitats de la mateixa espècie.

D'igual manera, s'han tornat a detectar casos d'aquesta malaltia en exemplars d'arbustos i plantes florals com la 'Polygala Myrtifolia', el 'Helichrysum Italicum' i el 'Phagnalo Saxatile'.

Durant 2018 s'han pres 12.517 mostres vegetals, 7.600 dins de la zona demarcada i 4.829 fora d'aquest. En les anàlisis efectuades fins al moment s'han registrat 231 positius i 6.065 negatius.

Conforme al Pla de Contingència i la normativa aplicable, s'estan adoptant mesures fitosanitàries d'eradicació i control, en aplicació de la Llei de Sanitat Vegetal i la decisió d'execució de la Comissió Europea.

Modificacions en l'orde

Agricultura també ha explicat que després de l'entrada en vigor de l'orde de bases reguladores i de la convocatòria de les ajudes indemnizatòries per a l'eradicació i el control del bacteri de quarantena Xylella fastidiosa s'han constatat les dificultats de la major part dels agricultors afectats a l'hora d'aportar la còpia de certificació registral o notarial del títol de propietat per la falta d'inmatriculació d'algunes parcel·les o, si escau, falta d'actualització de les inscripcions registrals.

Per açò, per a facilitar la justificació documental s'ha estimat modificar aquest punt de l'orde de bases i introduir, en aquells casos que el propietari no puga aportar la corresponent còpia, la possibilitat d'admetre, a l'efecte de les presents indemnitzacions, la certificació cadastral descriptiva i gràfica relativa a la propietat de les corresponents parcel·les.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento