Comunitat Valenciana

El Govern promet el 10% de la inversió per a la Comunitat Valenciana

Pedro Sánchez participarà en els actes institucionals del 9 d'Octubre

Ver más en: https://www.20minutos.es/noticia/3455693/0/pedro-sanchez-participar-els-actes-institucionals-9-doctubre/#xtor=AD-15&xts=467263
Trobada de Pedro Sánchez amb Ximo Puig en La Moncloa
Trobada de Pedro Sánchez amb Ximo Puig en La Moncloa
GVA
Trobada de Pedro Sánchez amb Ximo Puig en La Moncloa

La Comunitat Valenciana disposarà del 10% de les inversions territorialitzades de l'Estat en els comptes públics de 2019. Aquest és el compromís que va adquirir aquest dimecres el president del Govern, Pedro Sánchez, amb el cap del Consell, Ximo Puig, segons va anunciar aquest últim després de la reunió de dues hores que tots dos van mantenir en el Palau de la Moncloa (Madrid).

Aquesta quantitat, la que el Consell demanava, s'equipara amb el que “correspon a la Generalitat” per a “eixir de l'actual situació de marginació i discriminació”, segons va afirmar Puig després de la trobada.

El president de la Generalitat va agrair la “cordialitat” i el “compromís” de Sánchez, qui, segons va informar Puig, estarà present en l'acte institucional del pròxim dimarts amb motiu de la festivitat del 9 d’Octubre a València, de manera que serà el primer president del Govern que ho fa.

A més, va dir haver constatat que el Govern d'Espanya és “un aliat de la Comunitat Valenciana” i va explicar que el nucli de la reunió va ser el “problema valencià, residenciat en finançament, infrainversió i deute”, entorn del qual es va acordar la posada en marxa d'una comissió bilateral permanent.

A més, els comptes públics de 2019 també inclouran “mesures extraordinàries per a les regions infrafinançades” com la Comunitat Valenciana davant la demora de la reforma del sistema de finançament, un canvi per al qual Sánchez “farà tot l'humanament possible”, va dir el president valencià.

Buscant una “fórmula de compensació”

Ximo Puig va incidir en el compromís d'incrementar el cofinançament de la dependència, des de l'actual 12% que sufraga l'Estat, fins a aconseguir el 50% en els pròxims anys.

Sobre el deute regional, segons Puig notablement condicionat per l’infrafinançament i el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), es va aconseguir el compromís d’”analitzar amb serietat” la possibilitat de “mutualitzar” aqueix deute o buscar una “fórmula de compensació”.

“Abans del 30 d'octubre plantejarem el canvi del deute de curt a llarg termini, i directament abordarem amb el Ministeri d'Hisenda la mutualitzación del deute. He entès clarament que el president té la voluntat d'escometre açò”, va agregar el president.

D'altra banda, el Govern s'ha compromés a recolzar l'ampliació de les instal·lacions de l'ONU a Quart de Poblet (València), el centre d'estudis sobre envelliment que la Generalitat vol situar a Alacant, i declararà de servei públic el transport aeronàutic de Castelló a Madrid.

“Positiu” per a Cs, i Compromís demana negociar 

Des de Cs, Mari Carmen Sánchez va veure “positiu” l'anunci, però va insistir en el finançament. Joan Baldoví, de Compromís, va dir: “Ja coneixem el que ha promés Sánchez, ara és el moment que Compromís comence a negociar”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento