Comunitat Valenciana

El socialista Toni Gaspar és triat president de la Diputació com a substitut de Jorge Rodríguez

  • El diputat provincial d'Hisenda i alcalde de Faura (València), el socialista Toni Gaspar, ha sigut triat aquest dimarts president de la Diputació de València com a substitut de Jorge Rodríguez, que va deixar el passat 2 de juliol aquest càrrec i la seua acta en la institució després de la seua detenció i posada en llibertat amb càrrecs en l'operació 'Alqueria', que investiga presumptes irregularitats en la contractació de personal directiu de l'empresa pública Divalterra.
Toni Gaspar, nou president de la Diputació de València
Toni Gaspar, nou president de la Diputació de València
DIPUTACIÓN DE VALENCIA
Toni Gaspar, nou president de la Diputació de València

Gaspar, fins ara vicepresident segon, ha sigut designat nou president en el ple extraordinari celebrat per a açò, una convocatòria que ha tingut lloc després de la sessió també extraordinària en la qual Rebeca Torró (PSPV) ha pres possessió com a nova diputada provincial després d'assumir l'acta deixada per Rodríguez.

Tots dos plens han sigut presidits per la vicepresidenta primera de la institució i presidenta en funcions des de la renúncia de Rodríguez, Maria Josep Amigó, que ha donat l'enhorabona i ha abraçat Torró després de prometre el seu càrrec i convertir-se en diputada provincial i Toni Gaspar, que també ha promès la seua nova responsabilitat.

Gaspar ha rebut el respatler dels quatre partits que conformen l'executiu de la Diputació -PSPV, Compromís, EU i València en Comú- després que només els socialistes, atenent el pacte de govern establit a l'inici de la legislatura, hagen presentat candidat a la Presidència.

El PP ha proposat com a candidata la seua portaveu, Mari Carmen Contelles, mentre que Cs no ha presentat candidat i ha apostat per un "govern de transició" i de "consens" format per tota la corporació, recolzat en funcionaris i amb un "president testimonial". El diputat de No Adscrits, José Enrique Aguar, tampoc ha presentat candidatura alternativa.

D'aquesta manera, en la votació s'han emès 17 vots, que suposen la majoria absoluta de la corporació, a favor de Gaspar, 12 a favor de Contelles, un en blanc i un de nul. Aquest últim, ha sigut descartat en posar "En contra dels dos candidats" i s'atribueix a la diputada de Cs, Mamen Peris. Després de ser proclamat president i abans d'ocupar el seu seient en la presidència del ple, Toni Gaspar s'ha acostat els escons per a saludar els portaveus dels grups polítics i alguns convidats.

"POLÍTICA AMB P MAJÚSCULA"

Gaspar ha assegurat que en aquesta nova etapa "toca seguir treballant" per a "acabar el full de ruta" iniciat "fa tres anys" en la corporació provincial", amb "Jorge Rodríguez al capdavant", per a "millorar" la institució i "servir millor als ajuntaments i als valencians". Amb eixa fi ha instat a "fer política amb P majúscula", a plantejar-la "a llarg termini", a "escoltar", a buscar "acords i no imposicions" i a buscar el "consens".

El nou president ha assenyalat que "cap càrrec és propietat de ningú" i ha dit que "des del minut u" s'està "a càrrec de qui ens va proposar", al mateix temps que ha apuntat que "les institucions estan al servei de les persones". S'ha referit al futur de les diputacions i ha demanat que "ningú s'esquince les vestidures" si les institucions "canvien, es fusionen, es transformen o desapareixen per a sorgir unes altres" que mantinguen eixa tasca.

"La Diputació no és una excepció. No perquè ens agrada més o menys sinó perquè si hi ha una forma de fer millor les coses és obligació fer-la", ha exposat, "amb respecte absolut a les normes".

Gaspar ha valorat la decisió de Rodríguez d'"apartar-se" després de la seua detenció, per a no entorpir la institució i ha considerat que aquesta "actitud li honra", a més de desitjar-li "el millor". Ha afirmat que els polítics estan per a "fer política" i "no per a fer justícia en els hemicicles", ha demanat "deixar parlar la justícia", "no confondre" i tindre en compte "la presumpció d'innocència".

"UN ENGANY"

La portaveu del PP ha manifestat que l'acte d'aquest dimarts no era "una investidura" sinó "un engany". En aquest sentit, ha ressaltat que "PSPV i Compromís van recolzar els contractes d'alta direcció" en Divalterra que s'investiguen, ha recordat el "secret de sumari" d''Alqueria' i ha demanat esperar a veure "el contaminat que segueix estant el govern" de la Diputació. A més, ha subratllat l'absència del president de la Generalitat, Ximo Puig, en el ple.

Contelles ha dit que els membres de l'equip de govern són "víctimes" de si "mateixos i de ningú més" i ha lamentat la seua "gestió, dopatge" i "fracàs", a més d'acusar-los de pretendre "amarrar-se als seients" i d'haver perdut "credibilitat". Ha rebutjat el tancament de Divalterra i ha demanat que no es faça "culpables" els seus 700 treballadors. Gaspar ha garantit eixes ocupacions i ha demanat al PP "no confondre".

La diputada de Cs ha lamentat que la Diputació, "en l'essencial, no ha canviat" i ha expressat la seua "decepció", a més de criticar que el govern "treballa en compartiments estancs", sense pla provincial estratègic, i que es mantinga "la vella política". El diputat de No Adscrits ha trobat a faltar en el ple Puig com a "suport a la institució" i ha demanat a Gaspar, del que ha destacat el seu amor per "el municipalisme", que treballe per a "dignificar" l'entitat.

Com a representants de l'equip de govern, el portaveu de Compromís, Xavier Rius, ha reconegut la tasca de Rodríguez en els seus anys de mandat i ha indicat que "el temps posa a cadascun en el seu lloc". Ha valorat el treball fet des de 2015 en la Diputació i ha criticat que Cs diga que "gens ha canviat" i que el PP vullga donar "lliçons d'ètica".

El portaveu del PSPV, Pablo Seguí, ha expressat Gaspar el seu "total suport" i el seu convenciment que serà "un gran president" que té en el seu haver-hi la seua experiència com a alcalde. "Assumeixes la presidència en un moment difícil, estem segurs que una persona com tu sabrà fer front a ella", ha declarat, al mateix temps que ha afirmat que se seguirà treballant per a mantindre un govern "a prova de bombes".

"NO SIGA SUPORT DEL PP"

El diputat de València en Comú, Roberto Jaramillo, ha lamentat també que Cs assenyale que "tot segueix igual" i li ha demanat que "no siga suport del PP", a més de rebutjar que el PP "done lliçons" i subratllar que en l'executiu provincial "no hi ha lladres ni aconseguidors".

Jaramillo ha dit a Gaspar que el sí a la seua presidència no és "un xec en blanc" sinó "un vot de confiança" i ha demanat "un govern transversal" i la "defensa del municipalisme". La diputada d'EU, Rosa Pérez, ha considerat que Gaspar serà "un bon president" que seguirà el treball iniciat en 2015 després d'"una etapa fosca" i amb la finalitat de conformar "un govern de canvi".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento