Comunitat Valenciana

El Govern central "estudia" retirar el veto a algunes lleis valencianes

  • El delegat afirma que els textos s'estan revisant i que l'Executiu podria assumir fins a un 80% del total.
  • Puig valora el diàleg amb Catalunya, però adverteix: "En cap cas anem a acceptar cap privilegi de ningú".
El delegado del Gobierno en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio (derecha), junto a su jefe de gabinete, Voro Soler (izquierda).
El delegado del Gobierno en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio (derecha), junto a su jefe de gabinete, Voro Soler (izquierda).
20MINUTOS.ES
El delegado del Gobierno en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio (derecha), junto a su jefe de gabinete, Voro Soler (izquierda).

El canvi de color polític en el Govern central ha significat un nou equilibri de forces a la Comunitat Valenciana, no solament institucional, sinó també orgànic, en el propi si del PSPV-PSOE. Prova d'açò va ser la designació de Juan Carlos Fulgencio, secretari general socialista a l'Horta Nord i afí a José Luis Ábalos, del sector enfrontat a Ximo Puig, com a delegat de l'Executiu de Pedro Sánchez a la Comunitat Valenciana.

El nou delegat ha comparegut aquest dimarts davant els mitjans de comunicació en un desdejuni informatiu en el qual ha desgranat les principals línies d'actuació del seu departament. Una de les paraules més pronunciades ha sigut "diàleg" i, en aquest sentit, Fulgencio ha afirmat que existeix una "excel·lent relació" entre el Govern d'Espanya i la Generalitat valenciana.

No obstant açò, ha refredat les esperances d'un canvi a curt termini en la reforma del model de finançament, en afirmar que, malgrat tenir clar que la Comunitat Valenciana "està mal finançada", hi ha discrepàncies en el "camí a recórrer" ja que, en la seua opinió, cal incloure a tots els actors, no solament comunitats, sinó també ajuntaments, per a aconseguir una solució definitiva i duradora en el temps que vaja acompanyada d'una redefinició del model territorial espanyol.

Preguntat per la possibilitat que el Govern alce els vetos a lleis valencianes recorregudes pel Gabinet de Rajoy davant el Tribunal Constitucional, tal com es va comprometre aquest dilluns el president Sánchez amb el seu homòleg català, Quim Torra, Fulgencio ha afirmat que els textos "s'estan analitzant" i "les que es puguen es retiraran".

Possibles discrepàncies sobre la de Pobresa Energètica

No obstant açò, també ha afirmat que "hi haurà algunes qüestions que caldrà retirar" i ha calculat entorn del 60-80% els continguts que podria assumir l'Executiu central, per la qual cosa els acords haurien d'adoptar-se en les comissions bilaterals.

Fulgencio ha citat lleis com la de Funció Social de l'Habitatge o la del Taxi, encara que també hi ha possibles discrepàncies sobre la de Pobresa Energètica o la de Plurilingüisme, entre unes altres.

En matèria d'infraestructures, ha expressat el seu "compromís total i absolut" amb el Corredor Mediterrani, i ha criticat la falta d'un "discurs clar" en l'etapa anterior quant a les necessitats.

En el cas de l'àrea metropolitana de València, ha enumerat problemes derivats de la seua "falta d'estructura", com les males connexions amb Rodalies, els accessos al polígon Fuente del Jarro, a l'aeroport, o el cas de l'autovia V-21.

En aquest últim assumpte, ha afirmat, en referència a les protestes per la seua afecció a l'horta, que els projectes "no es poden parar" i ha anunciat una comissió conjunta amb la Generalitat per a permetre millores, encara que també ha afirmat que municipis com Alboraia tenen "una visió diferent" a la de la ciutat de València quant als accessos al seu terme municipal.

Accessos a l’AP-7 i CIE

Respecte a la demanda del Consell per a construir accessos a l'autopista AP-7 una vegada siga alliberada del peatge, ha dit que és "viable" executar obres per a set accessos mitjançant 10 actuacions, encara que desconeix l'import de la inversió, que la Generalitat xifra en 220 milions d'euros.

Preguntat pels centres d'internament d'estrangers (CIE), ha manifestat que les condicions en les quals es troba el de Sapadors, a València, són millors que les de les dependències policials contigües i que, ideològicament, al PSOE no li agraden els CIE, però en la seua configuració entren en joc factors com la defensa nacional o la seguretat.

Puig: "En cap cas anem a acceptar cap privilegi de ningú"

El cap del Consell, Ximo Puig, ha valorat el diàleg que ha iniciat el Govern d'Espanya amb Catalunya, però ha subratllat que "en cap cas" acceptarà que s'atorgue "cap privilegi de ningú" perquè "el problema territorial a Espanya no és només Catalunya". Així ho ha indicat Puig aquest dimarts en ser preguntat per la reunió que van mantenir Sánchez i Torra, i si "tem" que puga veure "concessions i privilegis" a aquesta autonomia a costa d'unes altres.

Ha insistit que la posició de la Comunitat Valenciana és "positiva" i busca "intentar millorar la convivència", però sense que es produïsca "cap situació de privilegis", sinó per a "superar" els que ja existeixen en el sistema de finançament o en altres percepcions, ha postil·lat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento