Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana despedeix el mes de juny més humit de la dècada i el més fresc dels últims cinc anys

  • El passat mes ha finalitzat a la Comunitat Valenciana com el juny més humit dels últims deu anys, amb una precipitació acumulada de 48,9 litres per metre quadrat, quasi el doble que la de la mitjana del període 1981-2010. També va ser el juny més fresc dels últims cinc anys, encara que la temperatura mitjana va rondar valors normals.
Inundació en la llera del Turia a València, pluges, precipitació, tempestat
Inundació en la llera del Turia a València, pluges, precipitació, tempestat
Europa Press
Inundació en la llera del Turia a València, pluges, precipitació, tempestat

Juny ha resultat molt humit i tèrmicament normal" amb una temperatura mitjana de 21,1 graus, 0,2 més alta que la de la climatologia de referència (20,9), segons el balanç de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

El mercuri va arribar als nivells més alts els dies 2 i 27, i on més va pujar el termòmetre va ser a Ontinyent (València), amb 38,2 graus. No obstant açò, es tracta del mes de juny més fred des de 2013.

Sense un punt extrem de calor i amb temperatures en els valors normals, el més destacat de juny van ser les tempestats. En les províncies de València i Alacant la precipitació mitjana ha sigut un poc més del doble de la de la mitjana normal de juny (+130% i +120%, respectivament), mentre que a Castelló el balanç pluviomètric de juny presenta un superàvit del 21%.

Les precipitacions de juny van tindre forma de tempestats, amb intensitat torrencial el dia 28 en L'Alt Millars (Castelló), si bé la tempestat més destacada va ser la de la matinada del dia 3. Una depressió aïllada en nivells alts va circular pel sud de la Península, amb una gran convergència d'humitat en el litoral i prelitoral de la província de València.

FINS A 100 LITRES

Així, va donar lloc a precipitacions generalitzades i acompanyades de tempestat, i que van tindre intensitat torrencial en algunes localitats de la Ribera Alta com Guadassuar o Alginet, i molt forta en altres municipis de la comarca, de L'Horta Sud, i de zones del municipi de València pròximes a la costa, on es van superar els 100 litres per metre quadrat en unes poques hores.

També la tempestat del dia 28 va deixar granissol i intensitat torrencial en l'interior de l'Alt Millars. A Montanejos (Castelló), va tindre una durada d'hora i mitja i es van arribar a acumular 90,4 litres per metre quadrat, però només en 30 minuts l'acumulat va ser de 65,6 litres per metre quadrat i van caure fins a 32 litres en només deu minuts.

Els valors més alts de precipitació al juny es van registrar en les localitats valencianes afectades per la tempestat del dia 3: Catarroja (177 litres per metre quadrat), Alginet (163), Picanya (128,4), València (104). També en l'interior de Castelló, amb els municipis afectats per la tempestat del dia 28, especialment Montanejos, amb 111 litres per metre quadrat.

DÈFICIT DE PRECIPITACIÓ DEL 30%

En l'altre extrem, alguns observatoris del litoral de les tres províncies van registrar precipitacions inferiors als 25 litres per metre quadrat. És el cas de Santa Pola, Sagunt, Rojales i Quartell.

A pesar de les tempestats de maig i juny, els nou mesos que han transcorregut de l'actual any hidrològic 2017-2018 a la Comunitat Valenciana, des del passat 1 d'octubre, presenten un dèficit mitjà de precipitació del 30%.

Hi ha comarques del litoral de les tres províncies en les quals la precipitació acumulada des del passat 1 d'octubre és menys de la mitat del que seria normal, encara que la zona més interior de València i del nord d'Alacant presenta un lleuger superàvit pluviomètric.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento