Comunitat Valenciana

Les multes pel botellot es podran reduir o anul·lar amb cursos de reeducació

  • "Les solucions punitives no funcionen, cal treballar en l'educació i en la presa de consciència", diu Menguzzatto.
  • L’Ajuntament de València ultima la nova Ordenança de Civisme, que també regula els conflictes de convivència.
  • El text se sotmetrà a un procés participatiu amb les entitats veïnals, socials, d'oci i de consumidors. 
Restos de un botellón.
Restos de un botellón.
EUROPA PRESS
Restos de un botellón.

L'esborrany de la nova Ordenança de Civisme de l'Ajuntament de València estableix sancions pel consum d'alcohol en la via pública i obri la possibilitat de reduir-les o anul·lar-les si els pares i els fills assisteixen a cursos de reeducació o a tasques de voluntariat i treball comunitari.

Segons ha explicat la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, el focus de l'ordenança no s'ha posat en la il·legalitat del consum de l'alcohol en la via pública en si, sinó sobre les molèsties que provoca, com a sorolls, brutícia o desprotecció dels menors, i ha assenyalat: "Les solucions únicament punitives no funcionen, per açò cal treballar en l'educació i en la presa de consciència".

L'edil ha presentat l'esborrany d'aquesta nova ordenança que s'ha elaborat sota la premissa d'intentar resoldre els conflictes de convivència mitjançant la mediació, l'educació i el voluntariat. El text se sotmetrà a un procés participatiu amb les entitats veïnals, socials, d'oci i de consumidors.

L'ordenança regula quatre situacions que afecten a la convivència en els espais públics: el botellot, la mendicitat coactiva, els excrements de mascotes i la deterioració de l'espai públic/privat. Encara que en un primer moment es va denominar Ordenança de Convivència, es denominarà finalment Ordenança de Civisme en l'Espai Públic i delimitarà de manera detallada les competències i actuació de la Policia Local.

Amb aportacions d’entitats ciutadanes

"El civisme és el concepte que fa referència al compliment de les lleis als deures de la ciutadania, que contribueixen al funcionament correcte de la societat", ha assenyalat la regidora, que ha precisat que l'esborrany arreplega les aportacions i suggeriments de les entitats ciutadanes, fruit de les reunions periòdiques amb la Policia Local.

Del concepte de civisme es deriva la principal novetat que aporta el text: la possibilitat que les persones sancionades per comportaments inadequats o molests puguen reduir o fins i tot eliminar aquestes sancions assistint a cursos educatius o complint tasques de voluntariat social. "La nova ordenança té voluntat transformadora, després d'anys en què les meres sancions no han donat resultat", ha dit Menguzzato.

En el cas de les deposicions de mascotes en els espais públics l'Ordenança de Neteja ja estableix com han d'arreplegar-se i retirar-se per a evitar molèsties a la ciutadania, però perquè es complisquen efectivament aquestes directrius, la nova ordenança estableix l'obligatorietat que els amos de mascotes porten sempre amb si quan isquen a passejar amb els seus animals suficients borses de recollida d'excrements. 

De fet, a partir d'ara els agents de la Policia podran establir sanció no solament per no arreplegar les restes, com fins ara, sinó per no portar els materials de neteja, fins i tot encara que la mascota no haja realitzat cap deposició.

Mendicitat 

Respecte a la mendicitat coactiva, és a dir, en aquells casos en què les peticions d'ajuda en els carrers (venda de mocadors, gorretes, netejadors de cotxes) van acompanyades d'amenaces o intimidació, la novetat és que des de la Policia Local es donarà trasllat de la informació als serveis socials municipals (CAST, Centre d'Atenció a les Persones Sense Sostre).

Es mantenen les sancions econòmiques, encara que des de la constatació que, per si soles, s'han revelat ineficaces, ja que la majoria de les persones en aquestes situacions manquen de recursos. "No es pretén castigar les situacions petitòries que per si soles no generen inseguretat a la ciutadania", ha matisat la regidora.

Pintades 

Finalment, es regulen les situacions de deterioració de l'espai públic i privat, és a dir, quasi exclusivament les pintades sobre edificis o mobiliari urbà. Atès que les agressions al patrimoni històric estan arreplegades en el Codi Penal, la normativa municipal es refereix a la resta de béns, amb sancions que oscil·len entre els 750 i els 3.000 euros.

"Però a les sancions en si vam sumar la proposta de mediació, és a dir, que aquestes es podran reduir o eliminar mitjançant la restauració del dany causat: netejar o pintar de nou el danyat o mitjançant voluntariat cívic", ha subratllat Anaïs Menguzzato.

Després de la redacció de l'esborrany de l'ordenança, ara s'obri un període de participació i aportació de propostes per part de la ciutadania, que portarà a la tramitació administrativa de la nova normativa, "que es basa en la idea de la cultura de la pau, de la mediació com a fórmula de solució dels conflictes de convivència, sempre que siga possible", ha conclòs la delegada.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento