Comunitat Valenciana

València acollirà al vaixell Aquarius "per raons humanitàries"

  • El ministre italià va afirmar que el vaixell ja ha posat rumb a València, però els qui estan a bord ho neguen.
  • Itàlia no va autoritzar l'atracament a l'embarcació, que transporta a 629 immigrants.
El 'Aquarius', desde el puente de mando.
El 'Aquarius', desde el puente de mando.
Christophe Petit Tesson / EFE
El 'Aquarius', desde el puente de mando.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha donat instruccions perquè Espanya aculla en un dels seus ports al Aquarius. L'embarcació transporta a 629 immigrants, rescatats per l'ONG SOS Méditerranée i als quals Itàlia no deixa entrar en el seu territori.

L'Executiu ha especificat en una nota de premsa que el vaixell es dirigirà al port de València —encara que també Barcelona s'havia oferit a acollir el navili— i la decisió s'ha pres "prèvia coordinació amb la Generalitat", i ha al·legat "raons humanitàries". "És la nostra obligació ajudar a evitar una catàstrofe humanitària i oferir un port segur a aquestes persones, complint d'aquesta manera amb les obligacions del Dret Internacional", agrega el comunicat.

El Govern respon així a la sol·licitud realitzada per la Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat, que va instar al Ministeri de l'Interior al fet que Espanya designara "de forma urgent" un port per l’Aquarius i demostrara que "no tots els països del Mediterrani abandonen els Drets Humans".

"Abandonat" en el Mediterrani

La notícia ha sigut avançada pel president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, qui abans de participar en un esmorzar del Club Segle XXI informava que havia donat la seua autorització a la vicepresidenta, Carmen Calvo, perquè el vaixell atracara en el port de València. Puig ha coincidit que es tracta de raons humanitàries i ha lamentat que estiga "abandonat" en el Mediterrani de forma "profundament injusta".

Abans que es fera pública la notícia, la vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, assegurava que la comunitat tenia el dispositiu d'acolliment preparat "des de fa molt temps". Les autoritats valencianes ja han parlat amb l'Autoritat Portuària, "que s'ha implicat", i amb les entitats de solidaritat i persones migrants que col·laboraran en dita dispositiva.

Precisament el Govern valencià ha convocat per a aquest dimarts a les 16.30 hores la comissió mixta coordinada per la Generalitat per a l'atenció i acolliment de persones refugiades i desplaçades forçosament, amb la finalitat de coordinar l'arribada del Aquarius.

Està composta per les diferents Conselleries implicades (Sanitat, Educació i Igualtat i Polítiques Inclusives), la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, les Diputacions, la Universitat de València, representants de l'Ajuntament de la ciutat i les entitats Accem, Cepaim, Cear, Cáritas, Acnur i Creu Roja.

Sense menjar suficient

Entre els 629 immigrants que viatgen en l'embarcació, que ha passat la nit amb els motors parats a 35 milles d'Itàlia i 27 de Malta, hi ha 123 menors no acompanyats, 11 d'ells xiquets xicotets i set dones embarassades.

D'alguns d'ells hem pogut veure una fotografia i alguns vídeos gràcies a la retransmissió del que està succeint en Aquarius de la Periodista en l'Àrea d'Internacional de RNE Sara Alonso, que es troba dins de l'embarcació. Alonso ha adjuntat una foto a través del seu compte oficial de Twitter en la qual es veu un dels 11 bebès que van a bord.

El vaixell segueix aturat a 700 milles nàutiques de València, malgrat que el ministre de l'Interior d'Itàlia i capdavanter de la ultradretana Lliga, Matteo Salvini, va cantar "victòria" i va afirmar que el vaixell ja ha posat ja rumb a Espanya. "Victoria. 629 immigrants a bord del vaixell Aquarius en direcció a Espanya. Primer objectiu assolit", va escriure el ministre populista en les seues xarxes socials.

Notícia que neguen els qui es troben en el seu interior: "No és cert, seguim aturats en el mateix punt sense notificació alguna de les autoritats italianes", va piular Alonso. Per la seua banda, des de Metges Sense Fronteres (MSF) també informen que "fins al moment" no han rebut "instruccions per part del Centre de Rescats Marítims de Roma sobre el port al que dirigir-se".

MSF també afirmen que totes les persones que es troben a l'interior del Aquarius estan "estables", però el risc que el seu estat de salut empitjore és "cada vegada major", sobretot d'aquells que "necessiten atenció mèdica".

Hi ha, a més de les set dones embarassades, "15 persones amb cremades químiques serioses en el cos a causa de la mescla entre l'aigua del mar i el gasoil durant la travessia", va afirmar David Beversluis, un dels doctors de l'organització que està en el vaixell. Aquest també avisa que des d'aquest dimarts no tindrien "suficient menjar" per a tots.

Reaccions

Els primers ministres d'Itàlia, Giuseppe Conte, i de Malta, Joseph Muscat, van agrair la seua col·laboració a Espanya. "Havíem perdut un gest de solidaritat per part de la Unió Europea (UE) sobre aquesta emergència. He d'agrair a les autoritats espanyoles per haver acollit la nostra petició", va dir Conte als mitjans en la seua visita a la ciutat italiana de Accumoli (centre).

Per la seua banda, Muscat va afirmar que Espanya aculla el vaixell després que "Itàlia trencara les regles internacionals" i va afegir que "Malta enviarà subministraments al vaixell" i que hauran de "discutir com evitar que açò torne a passar".

Per la seua banda, el comissionari europeu per a la Migració, Assumptes d'Interior i Ciutadania, el grec Dimitris Avramopoulos, va agrair la decisió del Govern de Sánchez per a deixar que l’Aquarius desembarque a València. "És una vertadera mostra de solidaritat posada en pràctica, tant per a aqueixes persones desesperades i vulnerables com per als altres Estats de la Unió Europea", tuiteó.

També el president del grup socialdemòcrata (S&D) en el Parlament Europeu (PE), Udo Bullmann, va felicitar al Govern espanyol per haver dut a terme "un acte de gran humanitat i solidaritat" i va assegurar sentir-se "orgullós" dels seus "camarades". "Així és com hauria de ser Europa", va assenyalar Bullmann a través del seu compte de Twitter.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, va demanar als Governs europeus respecte a la llei internacional i protecció per a refugiats i migrants, després de la decisió d'Itàlia i Malta de no permetre desembarcar al vaixell "Aquarius". Els països "tenen dret a gestionar les seues fronteres" i a "definir les seues pròpies polítiques de migració", però els va cridar a fer-ho "de manera sensible a la protecció" i en "ple respecte de la legislació internacional sobre refugiats".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento