Comunitat Valenciana

PP pregunta al Consell si la seua reforma de la CE pretén "donar cobertura a referèndums il·legals de ruptura d'Espanya"

  • VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)
Isabel Bonig en imatge d'arxiu
Isabel Bonig en imatge d'arxiu
I.CABALLER/CORTS VALENCIANES
Isabel Bonig en imatge d'arxiu

La presidenta del PPCV i portaveu en les Corts Valencianes, Isabel Bonig, ha criticat aquest dimecres la proposta de reforma de la Constitució que planteja el Consell i ha posat l'accent principalment en la seua referència a un Estat federal asimètric i plurinacional: "Pretenen PSOE i Compromís a la Comunitat Valenciana donar cobertura als referèndums il·legals de separació i de ruptura que hem vist a Catalunya?"

Així s'ha pronunciat Bonig en declaracions als mitjans abans del ple del parlament valencià en ser preguntada pel text presentat per l'Executiu valencià. Sobre aquest tema, ha assenyalat que el Consell "no només es dedica a enfrontar i a dividir els valencians", sinó que ara intenta "dividir al propi PSOE" i ha demanat explicacions sobre a què es refereix "quan parla d'Estat federal asimètric" i si això pot suposar que tots els espanyols no seran iguals davant la llei.

"Em dóna la sensació de que Puig no s'ha llegit la Constitució actual que garanteix la igualtat dels espanyols davant la llei, igualtat de drets, la solidaritat entre els territoris i el principi de lleialtat institucional", ha assenyalat la dirigent 'popular', que ha preguntat al president de la Generalitat, Ximo Puig, si "ho ha consultat amb altres barons del PSOE" i ha manifestat que li agradaria saber què pensen el seu secretari general, Pedro Sánchez, o els socialistes d'Andalusia, Extremadura, Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa o Aragó sobre aquest tema.

Així mateix, ha mostrat la seua "sorpresa total i absoluta" davant la proposta perquè "les coses no es fan així" atés que aquest tema "no és competència de la Generalitat" i "no només afecta els valencians". Al seu juí, és "increïble i inaudit que no s'haja explicat en la negociació ni s'haja donat accés al text al principal partit d'Espanya" perquè qualsevol reforma "necessita d'amplis consensos i del PP".

Bonig ha explicat que el PP va saber de la convocatòria per a aquest dimarts el divendres a última hora i no ha sigut cridat en cap moment "a consultes" per a formar part d'aquesta proposta, per la qual cosa creu "molt difícil pronunciar-se sobre un document de calat que no és competència de la Comunitat i al que el PP no ha sigut convidat".

Segons ha remarcat, si el Consell planteja aquesta proposta per a eixir "de la paràlisi nacional", la qual cosa ha de fer és "eixir de la paràlisi" en la regió, perquè als valencians els preocupen qüestions com l'atur, les llistes d'espera en sanitat o l'educació, "en cap cas la reforma de la Constitució", que és "una cortina de fum per a tapar la paràlisi del Govern del Titanic i la ineficàcia del president Puig".

"Des del PP estem atònits perquè açò no és una preocupació", ha incidit Bonig, que ha demanat a Puig que "l'any que li queda no siga un govern en funcions i es pose a treballar en el que preocupe als valencians", deixant aquest tema en el Congrés, "on hi ha una comissió i tots els partits estan negociant".

CS: "CREIEM EN EL MODEL DE COMUNITATS AUTÒNOMES"

Per la seua banda, la portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha destacat que la seua formació creu en la reforma de la Constitució però "des del consens", no per a "acontentar a uns pocs" i basant-se sempre en el model autonòmic.

"Creiem en el model basat en les comunitats autònomes però amb reformes", ha dit, delimitant més les competències perquè queden "cristal·lines" i "evitar entrar en conflictes", amb un nou model de finançament o amb l'eliminació de diputacions i del Senat.

Segons ha dit, es tracta d'una "estratègia del Consell" que Cs no comparteix perquè consideren que tota reforma ha d'anar "emparada en el consens i diàleg de tots els grups parlamentaris", encara que ha indicat que ja ha quedat palés en diverses ocasions que el model del PSOE és "bastant diferent al de Ciutadans".

"El que estem d'acord la majoria dels grups és que la Constitució cal reformar-la, però hem de tindre molt clar qual és la fi; és important actualitzar-la, però no per a acontentar a uns pocs, hem de quedar contents el conjunt de l'Estat espanyol", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento