Comunitat Valenciana

El PPCV demana traure el finançament del "fang polític" i el PSPV creu que aquest "no té cap pes a Madrid"

  • La secretària general del PPCV, Eva Ortiz, ha retret les crítiques dels partits del Botànic després de la reunió d'aquest dilluns a Gènova en la qual s'hauria descartat una quitació de deute autonòmic en el nou sistema de finançament i ha demanat "traure aquest assumpte del fang polític", mentre la socialista Ana Barceló ha assegurat que eixe conclave ha deixat palés que "el PPCV no té cap pes a Madrid".
Monedes, moneda, bitllet. Bitllets, euro , euros, capital, efectiu, metàl·lic
Monedes, moneda, bitllet. Bitllets, euro , euros, capital, efectiu, metàl·lic
EUROPA PRESS
Monedes, moneda, bitllet. Bitllets, euro , euros, capital, efectiu, metàl·lic

Així s'han pronunciat les dos en la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus en les Corts Valencianes en ser preguntades sobre les paraules del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que va garantir als 'barons' territorials del PP que no hi haurà quitació. Després va reafirmar eixa negativa en una entrevista encara que sí algun mecanisme de refinançament que done oxigen a les autonomies més endeutades.

Eva Ortiz ha assegurat que "és un error entrar en batalla política entre partits que estan condemnats a entendre's" com el PP i PSOE, que "han d'anar de la mà perquè d'una altra forma no hi haurà nou model".

La dirigent del PPCV ha assenyalat que "hi ha molts detalls que van quedar en eixa reunió" i es veuran en el temps, però ha recalcat que el partit està sent "responsable" en aquest tema i ja ha assegut a tots els seus barons a parlar sobre el finançament.

Espera, ha dit, que el PSOE "ho faça prompte" perquè tenen curiositat sobre "què pensen alguns barons socialistes sobre la quitació". No obstant açò, ha explicat, quan Pedro Sánchez vé a la Comunitat Valenciana "ell en una punta i Puig en una altra".

A més, ha apuntat que el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, "haurà de saber si Oltra i Compromís li deixaran votar en el CPFF a favor o no, com va passar l'última vegada".

Eva Ortiz ha assenyalat que durant la reunió a Gènova es va parlar d'educació, aigua i finançament, tres temes sobre els quals s'elaboraran tres documents. Respecte al text sobre finançament, ha avançat que arreplegarà una posició oficial del PP en aquesta matèria i posarà "negre sobre blanc amb punts i comes els termes".

Segons ha recalcat, la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, va defendre en eixe conclave que la Comunitat Valenciana necessita un nou model de finançament i que cal començar per ací. Després, ha afegit, "començarem a parlar d'acords i de la quitació o reestructuració". "El PPCV està fent camí, comencem per ací i quan s'arribe a una solució es parlarà de quitació o reestructuració", ha incidit.

EL PSPV CREU QUE CAL PARLAR "DE TOT"

La diputada socialista Ana Barceló, per la seua banda, ha assenyalat que els socialistes defenen "la igualtat territorial" i "no aquesta confrontació irresponsable" promoguda pel PP, i considera que en matèria de finançament cal "parlar del pastís complet".

"Esperem que Bonig en aquell menjar parlara del finançament i la necessitat de tindre un nou model", ha dit, perquè "sense entrar en jocs florals" sobre la quitació o reestructuració "al final anem a haver de parlar absolutament de tot".

A més, ha reclamat "no entrar en una confrontació" i considera que les declaracions d'Alberto Núñez Feijóo mostren que "pareix que està fent carrera política per a succeir a Rajoy". Al seu juí, ha quedat demostrat que "el PPCV no té cap pes a Madrid" i Bonig "va perdre l'oportunitat" de llevar eixe protagonisme de Feijóo i "que no siga qui per a imposar què es parla o no".

CIUTADANS DEMANA ABORDAR EL CANVI DE MODEL

El diputat de Ciutadans Tony Woodward també s'ha pronunciat sobre aquest tema, qualificant d'"increïble" que amb el sistema de finançament caducat des de fa tres anys aquestes declaracions "l'única cosa que van a fer és enfrontar als territoris".

Ha criticat que el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, haja apuntat que la Generalitat no acceptarà cap acord sobre la reforma del sistema de finançament si no inclou una compensació del deute derivat de l'infrafinançament perquè així, ha dit, "no anem pel bon camí".

L'important per a Cs, ha remarcat el diputat, és "que hi haja sistema de finançament que tinga en compte eixe roín finançament de la Comunitat i d'altres comunitats" i garantisca que eixe dèficit acumulat "es puga recuperar d'una forma o una altra", sempre "transparent".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento