Dissenyen un nou implant intracorneal per a corregir la presbícia
Dissenyen un nou implant intracorneal per a corregir la presbícia UV

Investigadors de la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV), l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe i les empreses AJL Ophthalmic SA i Aiken-Tecnología Ocular Preventiva SL han dissenyat un nou tipus d'implant intracorneal per a corregir la presbícia o vista cansada.

Amb un disseny nou, basat en una lent difractiva -amb microperforacions que permeten el flux de nutrients en l'estroma corneal-, aquest nou tipus de pròtesi permet un tractament personalitzat de la presbícia (vista cansada).

A diferència dels seus homòlegs comercials, per la seua gran eficiència, la pròtesi es pot implantar als dos ulls sense crear problemes de visió binocular. El disseny permet, a més, la seua fàcil adaptació a la forma de lent intraocular o lent de contacte.

Les alternatives més recents "estan limitades per la disminució de la qualitat de la imatge".

Segons ha explicat Juan Antonio Monsoriu, investigador del Centre de Tecnologies Físiques de la UPV, fins a hui, el tractament per a la vista cansada s'ha abordat des de diferents perspectives: ulleres i lents de contacte bifocals i progressives, lents intraoculares multifocales, entre d'altres.

Entre les alternatives més recents destaca la utilització d'implants intracorneals. No obstant això, "aquestes pròtesis estan limitades per la disminució de la qualitat de la imatge retiniana a causa de l'efecte de la difracció de la llum a través de les microperforacions necessàries per al pas de nutrients", ha apuntat Juan A. Monsoriu.

Millores

Per a pal·liar els efectes no desitjats de la difracció de la llum, els investigadors han plantejat com a solució una redistribució de les microperforacions de la lent, convertint la difracció produïda pels forats en un factor beneficiós. A més, en aquest cas és possible implantar-lo en els dos ulls sense crear problemes de visió binocular, la qual cosa no és viable amb els implants que s'empren actualment.

"En la nostra invenció, la distribució d'aquestes microperforacions està concentrada en anells que es corresponen amb les d'una placa zonal, però a més, aquesta nova lent presenta un disseny molt versàtil ja que admet una densitat variable de forats en cada zona que depén de la intensitat relativa que es pretenga aconseguir entre els diferents focus generats per la lent i/o per a corregir aberracions oculars", ha afirmat Waler D. Furlan, coordinador del Grup d'Investigació DiOG (Diffractive Optics Group) de la UV.

Consulta aquí más noticias de València.